Când ai suflet de procuror dar ești decan al Baroului Dolj, ”Raportul de activitate” este unul ”faraonic”

3561

Cand ai suflet de procuror nu poti in Raportul de activitate decat sa scrii mult, despre nimic, sa eviti pe cat de mult cu putinta realitatea, si sa mai si minti, pe ici, pe colo, prin punctele esentiale. 

Decanul Baroului Dolj, Sauleanu Bernard Lucian, a publicat pe pagina sa de FB si pe siteul baroului un material intitulat “Patru ani de decanat”, un veritabil roman fluviu, o saga a decanatului sau, pompoasa, artificiala si mai ales, saraca in realizari desi bogata in cuvinte.

Decanul si-a reprodus chiar si interviurile date in presa, intr-o obsesiva autoadulare, uitand total sa aminteasca meritele consilierilor (de exemplu ale consilierilor  Bianca Predescu, in activitatile privind realizarea unei monografii istorice a Baroului, Ion Turculeanu in relatiile cu UNBR si institutiile judiciare, Razvan Socoteanu in relatiile cu barourile din Bulgaria si Serbia, care au stat la baza realizarii unui proiect european din care avocatii nu au avut vreun beneficiu direct, Dragos Nicu, in aparararea impotriva avocaturii clandestine, Radu  Marinescu in relatiile europene, cu Federatia Barourilor Europene, Mihai Popescu, in relatia de administrare a patrimoniului, Cristi Diaconu in privinta Serviciului de asistenta judiciara  si altii ).

Cel mai defavorizat este fostul decan Turculeanu, autorul modernizarii Baroului, ale carui programe si idei au fost insusite de actualul decan fara a-i aminti meritele in “roman”.

Toate meritele apar a fi ale decanatului “luminat” Sauleanu, materialul faraonic de peste 200 de pagini fiind o veritabila Carte a guvernarii despotice, probabil o expresie refulata a esecului de a ocupa functia de primar, pentru care ar fi abandonat imediat “apostolatul” decanatului. Dl. Sauleanu a produs un material care ar putea si etichetat cu expresia consacrata de fostul primar Solomon, parafrazata: “Baroul, dragostea si pacostea mea”.

Pentru că e mult de spus, deschidem un serial, cu analiza Raportului de activitate al adulatorului DNA.

Sa vedem cam cat este realizare si cam cat apa de ploaie in megaproductia scriptica a decanului:

  • Sustine ca Baroul Dolj a fost finanțat în 2017/2018 cu suma de 274.621,83 euro ”Cross-Border Partnership for Training and Labour mobility in the Juridical field”;

Intreb insa cati avocati au beneficiat concret economic din acest proiect care a necesitat implicare financiara a Baroului, cati avocati au desfasurat concret activitati de mobilitate juridica Romania-Bulgaria? Practic acest proiect nu a produs beneficii decat unor apropiati ai decanului, din Barou si Universitate, ramanand fara efect pentru corpul numeros al avocatilor.

  • Aminteste organizarea unor întâlniri la sediul baroului cu avocații pentru discutarea unor aspecte punctuale (onorarii minimale, onorarii din oficiu, registrul național, curatelă etc), amintind câteva dintre acestea29 iunie 2016, 12 septembrie 2017, 8 septembrie 2017 (Băilești și Calafat) 22 ianuarie 2018, 2 martie 2018, 7 mai 2018, 25 septembrie 2018,11 februarie 2019;

Organizarea de intalniri cu avocatii este ceva normal dar a promis in programul de candidatura ca va obtine instituirea de onorarii minimale, care sunt rezultatele aici?

Onorariile minimale nu se aplica nici acum. Onorariile din oficiu au ramas foarte mici pe toata durata mandatului sau, doar la final, impins de nemultumirea acuta a avocatilor, acceptand o forma de protest

  • Aminteste mărirea suprafeței biroului avocaților la Judecătoria Craiova, dotarea biroului avocaților din Tribunalul Dolj, precum și a birourilor din teritoriu (Băilești, Calafat, Filiași, Segarcea).

Programul este al fostului decan Turculeanu.

  • Deasemenea mentioneaza servicii de logistică juridică (acces programe legislative, doctrină și jurisprudență) sau Interfață nouă pentru site-ul Baroului Dolj (martie 2016), inclusiv pentru accesarea de pe telefoanele mobile, transmiterea constantă de informații pe newslewtter și crearea unui grup pe rețele de socializare cu scopul informării eficiente a avocaților și menținerea unui grad ridicat de transparență în activitatea baroului;

Alte aspecte aflate in lucru din timpul activitatii fostului decan Turculeanu. Toate sunt asa dar activitati care erau preconizate din decanatul lui Turculeanu, continuate firesc, nu e un merit.

  • Mentioneaza Organizarea de conferințe în parteneriat cu Facultatea de Drept din Craiova în Aula Magna, precum și organizarea activităților culturale, sociale, sportive, în special Programul ”12 trepte către Marea Unire” derulat pe întreg anul 2018, toate acestea ridicând gradul de coeziune în interiorul profesiei, dar și vizibilitatea în comunitatea locală;

Activitati instituite de decanatul Turculeanu, continuate firesc. Nu a venit insa cu solutii adecvate pentru pregatirea profesionala, conferintele si evenimentele privind Unirea au atras un numar limitat de avocati, coeziunea a lipsit.

A fost un mijloc de a lua banii avocatilor pentru evenimente formale. A renuntat la multe evenimente sociale organizate anterior de Barou (de exemplu Ziua femeii avocat), numarul de participanti la evenimentele sociale reducandu-se progresiv fata de decanatul Turculeanu.

  • Aminteste si apărarea și protecția onoarei și demnității profesiei de avocat, menționând în acest sens organizarea ”Ziua Europeană a Avocatului Adi Remus Ciucă” (2018) sau campania pentru sistarea difuzării clipurilor radio/tv, precum și în presa scrisă și mediul online din cadrul campaniei “Te-am sunat să-ţi spun că sunt Ok !” care a fost iniţiată de Poliţia Municipiului Craiova – Secţia 5 Poliţie, întrucât în materialele respective profesia de avocat este prezentată în fața opiniei publice întrun mod denigrator;

Insa nu a avut nici o initiativa pentru clarificarea contextului legal in care un avocat care este condamnat trebuie exclus din profesie, a militat pentru excluderea tuturor celor care sunt condamnati chiar si pentru infractiuni fara legatura cu profesia, au fost exclusi multi avocati.

Nu a organizat nici un protest public al avocatilor atunci cand acestia au fost supusi unor abuzuri, excese, nedreptati din partea organelor judiciare locale.

Avocatii sunt amendati, injositi, bruscati si decanul a ramas fara reactive. Prezentarea mediatica a cazului Adi Remus Ciuca (avocat cercetat de catre DIICOT) s-a facut la insistentele mai multor colegi si dupa ce insusi decanul a denuntat public anterior, ca incalcari ale independentei justitiei, incercarile de reforma ale sistemului judiciar care incercau sa stopeze abuzurile de natura celui caruia i-a cazut victima avocatul respectiv.

Mâine, continuam analiza celor 200 de pagini de activitate.