CJ Dolj va obține 5 milioane de euro pentru investiții în sănătate

0
906

Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a anunțat, joi, faptul că un proiect cu valoarea totală de aproape 14 milioane de euro, elaborat în parteneriat cu Ministerul Sănătății, a fost acceptat pentru finanțare în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014 – 2020. Consiliul Județean Dolj va obține 5 milioane de euro pentru investiții la Spitalul de Urgență din Craiova, dar și la unitățile medicale din Băilești, Calafat, Filiași și Segarcea.

Administrația județeană obține în mod direct, în cadrul acestui demers, 5 milioane de euro pentru o serie de achiziții, dar și investiții în domeniul sănătății, care au fost inițiate cu fonduri din bugetul propriu al instituției, fiind acum preluate pentru implementare în cadrul axei POR destinate dezvoltării infrastructurii sanitare și sociale.

„Vorbim despre un proiect amplu, pe care l-am elaborat în parteneriat cu Ministerul Sănătății și care vizează nu doar instituția noastră, ci și Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Craiova, alături de unități sanitare din alte localități din Dolj, precum și din Slatina și Drobeta Turnu Severin.

A rezultat un demers cu o valoare totală de aproape 14 milioane de euro, din care 5 milioane de euro reprezintă suma ce revine Consiliului Județean. Prin intermediul acestuia, investiții aflate în curs de realizare și achiziții efectuate în sectorul serviciilor medicale de urgență, cu bani din bugetul propriu, dar care respectă pe deplin toate exigențele impuse în derularea proiectelor europene sunt acum preluate pentru finanțare din fonduri ale UE, cu avantajul rambursării cheltuielilor deja efectuate.

Pentru CJ Dolj, aceasta înseamnă, în primul rând, recuperarea sumelor pe care le-a achitat până acum pentru procurarea a 7 loturi de aparatură medicală de înaltă performanță, în vederea dotării SCJU Craiova, pentru instalarea grupului electrogen care deservește Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară, precum și în derularea investiției de modernizare și extindere a Unității de Primiri Urgențe (UPU).

În al doilea rând, cheltuielile pe care le presupune finalizarea acestui proiect complex și extrem de necesar, care vizează cea mai aglomerată structură a spitalului județean, vor fi acoperite, din acest moment, din fonduri europene, nu din bugetul instituției. Și tot cu finanțare nerambursabilă va fi realizat și depozitul de gaze medicale care va fi construit special pentru UPU.

În plus, SCJU Craiova figurează și separat, ca beneficiar în acest proiect, cu o altă serie de achiziții, în valoare de peste 6 milioane de euro. Cum o parte din aceste echipamente au fost cumpărate cu fonduri acordate spitalului de către CJ Dolj, și de aici se va întoarce către noi o sumă de aproximativ 1,5 milioane de euro.

În acest mod, bugetul Consiliului Județean va fi, pe de o parte, alimentat prin rambursările amintite și, pe de altă parte, degrevat de o serie de angajamente financiare semnificative, a declarat Ion Prioteasa.

Proiectul „Îmbunătățirea accesului populației din județele Mehedinți, Dolj și Olt la servicii medicale de urgență“, depus în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, cu o valoare totală de 64.022.180 de lei (echivalentul a 13,8 milioane de euro), reprezintă rezultatul unui parteneriat încheiat între Ministerul Sănătății, consiliile județene din Dolj și Olt, primăriile din Slatina și Segarcea, spitalele județene din Craiova, Drobeta Turnu Severin și Slatina, spitalele municipale din Băilești și Calafat și spitalele orășenești din Filiași și Segarcea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.