Consiliul Județean Dolj a organizat, astăzi, manifestarea „Doljul celebrează Eroii Reîntregirii Neamului” dedicată Centenarului Marii Uniri

0
482

Consiliul Județean Dolj a organizat, astăzi, la Filarmonica Oltenia, manifestarea „Doljul celebrează Eroii Reîntregirii Neamului”, care face parte din seria de evenimente organizate de Consiliul Județean (CJ) și dedicate Centenarului Marii Uniri. Primarul municipiului Craiova, Mihail Genoiu, viceprimarul Stelian Bărăgan, administratorul public al Craiovei, Sorin Manda, vicepreședinții Consiliului Județean Dolj Cosmin Vasile și Oana Bică, dar și Înalt Preasfințitul Părinte acad. dr. Irineu, arhiepiscop al Craiovei și mitropolit al Olteniei și subprefectul de Dolj Cristian Șovăilă au fost prezenți la manifestarea care a evocat momentele importante ce au dus la înfăptuirea Marii Uniri și a omagiat eroii doljeni căzuți în luptă.

Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, le-a mulțumit tuturor pentru prezență și a amintit momentele importante din urmă cu o sută de ani: „Ne regăsim într-un moment special, căci astăzi se împlinesc 100 de ani de când, la Palatul Mitropolitan din Cernăuți, Congresul General al Bucovinei adopta rezoluția de «unire necondiționată și pentru vecie» cu Regatul României. Era parcurs astfel un nou pas important către împlinirea visului secular de întregire a neamului, un vis care avea să devină realitate trei zile mai târziu, în Adunarea de la Alba Iulia.

Nu putem însă celebra Marea Unire fără a-i omagia pe cei care au făcut-o posibilă, plătind tributul de sânge pe care trecutul tumultuos ni l-a cerut pentru ca astăzi să putem fi o națiune liberă și o voce respectată. «Să nu uităm că la temelia acestei mari Catedrale, care înseamnă România Mare, stă o jertfă a 800.000 de viteji și sufletele lor priveghează de acolo, de sus, toată opera noastră», se amintea, într-o ședință comemorativă a Camerei Deputaților din urmă cu aproape 9 decenii.

De la Tălpaș și Fărcaș la Călărași și Bechet, de la Cetate și Plenița la Teslui și Dioști, nu există pe toată întinderea județului nostru vreo așezare care să nu-și plângă fiii căzuți în luptă, pe fronturile Primului Război Mondial, pentru a înfăptui cel mai de preț deziderat al nostru.

Mărturie a jertfei lor stau monumentele ridicate în fiecare localitate întru cinstirea eroilor români, iar prin demersul pe care l-am inițiat acum, la împlinirea unui secol de la Marea Unire, ne-am dorit să recuperăm această memorie și s-o așezăm în lumina cuvenită. Închei propunându-vă ca, în deschiderea acestei manifestări, să ne plecăm cu toții frunțile în amintirea celor care nu mai sunt, dar datorită cărora România poate fi ceea ce este astăzi.”

În cadrul manifestării „Doljul celebrează Eroii Reîntregirii Neamului”, organizată de Consiliul Județean Dolj, au mai adresat mesaje auditoriului Înalt Preasfințitul Părinte acad. dr. Irineu, arhiepiscop al Craiovei și mitropolit al Olteniei, primarul municipiului Craiova, Mihail Genoiu, subprefectul județului Dolj, Cristian Șovăilă, precum și reputatul istoric prof. univ. dr. Gheorghe Onișoru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.