Muscatura de capuse: tot ce trebuie sa stii

1252

Capusele, insecte parazite care traiesc in ierburile din parcuri, in gradini, in paduri sau pe pajistile din zonele de deal, iti pot pune in pericol sanatatea.

Afla ce masuri de protectie trebuie sa iei, atat pentru a te proteja de intepaturi, cat si in cazul in care ai fost muscat, dar si cat de periculoase sunt aceste insecte.

Infectii posibile

Infectiile apar cel mai frecvent in perioada in care capusele sunt active, de la mijlocul primaverii si pana la mijlocul toamnei.

De multe ori, muscatura unei capuse nu este periculoasa, insa exista si situatii in care aceste insecte pot transmite afectiuni grave. Este vorba despre febra de Colorado, boala Lyme, tularemia si despre babesioza.

In cazul in care ai contractat o boala in urma muscaturii acestui parazit, simptomele pot aparea la un interval cuprins intre cateva zile si o luna. Este important ca o capusa sa fie indepartata in primele patru ore de la muscatura, insa nu este tarziu nici intr-un interval de 24 de ore. Astfel, riscul infectarii este minim.

In functie de afectiune, manifestarile variaza. Astfel, in cazul bolii Lyme poate sa apara o pata rosie in apropierea zonei in care a fost intepatura. De asemenea, mai pot aparea dureri de cap, febra, stare de moleseala, greata, dureri musculare.

Cel afectat se poate confrunta si cu furnicaturi la nivelul cefei. Un alt simptom este marirea in volum a ganglionilor. In toate cazurile se vor efectua analize specifice, pentru stabilirea diagnosticului.

Ce faci daca te inteapa o capusa

Daca ai gasit o capusa prinsa de piele, cel mai bine este sa mergi la medic, ca sa fie indepartata in cele mai sigure conditii. Insa o poti indeparta si singur, cu ajutorul unei pensete. Este bine sa porti manusi chirurgicale.

Dupa ce indepartezi capusa, ai grija sa cureti bine zona afectata cu apa si sapun, apoi sa dezinfectezi cu spirt.

Trebuie sa te uiti cu mare atentie la locul intepaturii, sa te asiguri ca nu a mai ramas nicio bucata din capusa in piele, pentru ca riscul de infectare este mare. In cazul in care observi ca nu ai indepartat corect capusa, mergi la medic.

Dupa ce ai indepartat capusa este bine sa o tii intr-un tifon cu alcool sanitar si sa mergi cu ea la un laborator de analize, cel mai adesea la un spital de boli infectioase. Medicul va stabili daca insecta face parte din categoria purtatorilor parazitilor care declanseaza boala Lyme sau alte infectii.

Tratamente recomandate

In cazul in care apar sipmtome in urma intepaturii de capusa, medicul poate recomanda mai multe tratamente. Poate fi vorba de administrarea de antiinflamatoare, antihistaminice pentru ameliorarea mancarimii si a umflaturii, cat si lotiuni calmante.

De asemenea, mai pot fi administrat si antibiotice, tot in scop preventiv.

Ce masuri de protectie sa iei daca pleci la iarba verde

De fiecare data cand iesi la iarba verde sau mergi intr-o drumetie, ai grija sa porti haine deschise la culoare. Imbraca haine care sa iti acopere mainile si picioarele.

Nu uita sa folosesti un spray contra insectelor, cu care sa te dai la intervale cuprinse intre una si trei ore. De asemenea, ai grija si la protectia copiilor si foloseste produse speciale destinate acestora.

sursa: www.sfatulmedicului.ro