Proiectul de tineret MARYA la final: 36 tineri din 6 țări europene mai bine pregătiți să lucreze în echipe internaționale și mai toleranți!

1165

Asociaţia “Centrul Regional de Voluntariat” din Craiova  şi partenerii săi internaționali: SEKDER – Turcia, Building Bridges – Spania, Eurobox Arezzo – Italia, Eurocircle – Franta, GYE – Georgia si locali: Organizația Studenților Politehniști Profil Electric din Craiova  şi Asociația Studenților din Facultatea de Litere din Craiova, anunţă încheierea activităţilor proiectului “MARYA – Multiculturality Awareness for Rural Youth Integration!”, al șaptelea proiect Erasmus+  al asociației.

Bazat pe modelul sensibilității interculturale creionat de prof. Milton Bennet de la Universitatea din Oregon – SUA, proiectul a avut iîn vedere reducerea ambiguității în contextul actual și creșterea competențelor tinerilor, în special a celor din mediul rural, de a se integra în echipe internaționale prin lucrul cu colegi proveniți din cele mai diverse culturi.

În zilele noastre, interculturalitatea este parte din mediul nostru profesional și personal. Oamenii care lucrează cu tinerii se confruntă cu tot mai multe provocări, ambiguitatea este peste tot, în rândul tinerilor și între tineri și lucratorii de tineret. Este esențial să ne dezvoltăm și să ne îmbunătățim competențele interculturale cu accent pe sensibilitatea interculturală pentru că nu trebuie să mai călătorim într-o altă țară pentru a întâlni culturi diferite; culturi diferite vin la noi, sunt în jurul nostru, lucrăm  în echipe multiculturale tot timpul.

Proiectul s-a desfășurat pe o perioadă de 8 luni si a cuprins mai multe etape care au culminat cu schimbul de tineri realizat în perioada 13 – 22 septembrie 2018. La activitatea principală desfășurată în Craiova au participat 36 de tineri cu vârsta între 18 și 30 ani, câte 6 din fiecare țară. Aceștia au dezbătut pe parcursul celor 8 zile de activități subiecte complexe precum: valorile europene, interculturalitate, diversitate, egalitate de șanse și de gen, lupta împotriva discriminării și stereotipurilor, toleranță și cooperare, folosind metode de educație nonformală, jocuri, simulări, exerciții în aer liber.

În data de 19 septembrie 2018, tinerii au prezentat comunității craiovene informații și curiozități despre țările lor, devenind biblioteci vii. Au adus cu ei maâncăruri naționale, obiceiuri și dansuri tradiționale, toate organizate într-un eveniment public pe esplanada Teatrului “Marin Sorescu”.

Etapa de diseminare a rezultatelor proiectului a fost realizată în perioada 15.10 – 31.12.2018 în toate țările participante la program. Echipa din Romania a organizat o caravană de informare și a prezentat programul de finanțare și proiectul la peste 120 de asociații studențești din țară. În Italia, participanții au transformat epxeriența lor de învățare din Craiova în studiu de caz pentru o lucrare de dizertație. Participanții spanioli au participat la o emisiune radio și au realizat un videoclip de prezentare pe care l-au postat pe canalele media. Participanții din Turcia și Franța au împărtășit în mediul online activitățile realizate. Voluntarii georgieni au realizat o zi de interculturalitate în asociația lor și au vorbit despre ideile aduse din proiect cu colegii lor.

“În data de 20.12.2018, la Hotel Ambasador din Craiova, într-un cadru festiv, a avut loc conferința de închidere a proiectului. Evenimentul a fost compus din mai multe momente care au demarat cu prezentarea programului Erasmus+ și a activităților și rezultatelor MARYA, urmată de poveștile bibliotecilor vii – cei 8 participanți români la proiect – și de un dialog liber cu întrebări venite din public la adresa voluntarilor. Seara s-a încheiat cu o sesiune de discuții informale în care participanții și echipa de proiect au interacționat cu aproximativ 200 de membri ai mediului asociativ din Craiova.” – a declarat presedintele CRV, Carmen Tufagiu.

MARYA este finanţat din fonduri acordate de către Comisia Europeană prin programul Erasmus+, Acțiunea cheie KA105 – Mobilități ale tinerilor, gestionat şi monitorizat în România de către ANPCDEFP – Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

Pentru mai multe informații, accesați blogul proiectului https://www.facebook.com/MARYACRV și adresa noastră web  http://www.centrulregionaldevoluntariat.ro .