Stiai ca a fost prelungit termenul de depunere a Declaratiei unice 2019? Vezi cine trebuie sa completeze documentul

0
186

Persoanele fizice care au rezidenta in Romania si care au realizat venituri extrasalariale in anul 2018 aflate in sfera impozitului pe venit trebuie sa depuna, pana pe data de 31 iulie 2019, Declaratia unica. Cu toate ca termenul initial era prevazut pana la data de 15 martie, Guvernul a realizat ca un timp limitat de depunere ar putea duce la blocaje reale in sistem, tinand cont de faptul ca anul acesta declaratia se depune in format electronic.

Cine trebuie sa depuna Declaratia unica?

Scopul Declaratiei unice este de a raporta situatia finala a veniturilor pentru anul 2018, atunci cand contribuabilul stie deja sumele realizate.

Potrivit ANAF, Declaratia unica trebuie completata si depusa de contribuabilii care au realizat venituri in Romania sau in strainatate in 2018, atat individual, cat si intr-o anumita forma de asociere. De asemenea, si romanii care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii trebuie sa semneze acest document. Mai mult, au obligatia de a depune Declaratia unica si persoanele care nu realizeaza venituri dar aleg sa plateasca contributia de asigurare de sanatate.

In ceea ce priveste veniturile care trebuie supuse declararii, este vorba de activitatile independente intreprinse de contribuabili, dar si de veniturile din drepturi de proprietate intelectuala. Sunt exceptate de la aceasta regula persoanele fizice pentru care impozitul se retine la sursa. Mai mult, legislatia in vigoare stipuleaza ca, in afara de situatiile mentionate deja, mai trebuie declarata “cedarea folosintei bunurilor pentru care venitul net se stabileste in sistem real sau pe baza cotelor forfetare de cheltuieli” (Ordinul ANAF nr. 49/2019) .

Pariez la jocuri de noroc. Trebuie sa depun Declaratia unica 2019?

Fata de vechiul formular, ANAF a adus o serie de modificari care ii include si pe cei care au realizat venituri din jocuri de noroc, ca urmare a participarii la jocurile de noroc la distanta (pariuri online) sau la festivaluri de poker, in perioada 1 ianuarie – 22 martie 2018, inclusiv.

Ce impozit ai de platit in 2019?

Daca te regasesti in situatia in care ai realizat in 2018 venituri din jocurile de noroc, este important sa stii ca pentru retragerile efectuate incepand cu 23 martie ti-a fost oprit deja impozit la sursa, asa ca nu mai ai nimic de facut.

Cu toate acestea, Declaratia unica trebuie depusa in situatia in care ai retras bani in perioada 1 ianuatie – 22 martie. In acest caz, impozitul de face pentru fiecare retragere in parte.

Trebuie sa stii ca la completarea declaratiei este nevoie sa scrii numele companiei si codul de identificare fiscala (CIF). Daca nu cunosti acest detaliu, cauta cazinouri la care probabil ai macar un cont pentru a iti usura munca.

De asemenea, cazul in care nu cunosti exact suma pe care o ai de platit drept impozit pentru castigurile obtinute pana in 22 martie 2018 de la agentiile de pariuri, atunca un ochi pe instiintarea pe care probabil ai primit-o in vara de la organul fiscal.

Sursa foto: www.shutterstock.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.