Volumul „Omul din Castranova”, povestea soldatului care a trecut prin experiențe limită în război, lansat acasă la urmașii săi

1283

În prezența unor membri ai mediul academic și literar, dar și a localnicilor care s-au strâns la Căminul Cultural, profesorul Eugen Negrici și-a lansat volumul „Omul din Castranova“, ce are la bază povestea reală a unui soldat român, originar din Castranova, care a trecut prin experienţe limită în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Autorul a spus că și-ar dori ca această carte să fie doar începutul, iar exemplul său să fie urmat de cât mai mulți scriitori deoarece „avem de refăcut o istorie literară“, întrucât consideră literatura de război scrisă în comunism ridicolă.

În Căminul Cultural din comuna Castranova s-au adunat, sâmbătă, câteva zeci de săteni care au venit să asiste la lansarea volumului „Omul din Castranova“, scrisă de profesorul Eugen Negrici, critic și istoric literar. Asta pentru că personajul principal al volumului, Victor Măceșanu, un soldat român care a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, este „unul de-al lor”, fiu al satului, bunicul actualului primar al localității, Dumitru Măceșanu.

„Bucuria, dar şi emoţia care probabil mi se şi simte în voce, este cu atât mai mare întrucât eroul cărții este bunicul meu patern. Cu siguranţă Castranova a avut mulţi eroi, dar nu toţi au avut şansa de a întâlni un om precum domnul profesor dr. Eugen Negrici, căruia să îi destăinuie povestea şi, la un moment dat, să fie scrisă“, a spus Dumitru Măceșanu, primarul comunei Castranova.
Prezent la eveniment a fost și Gabriel Coşoveanu, fostul președinte al Uniunii Scriitorilor din România – filiala Craiova, care a scos în evidență că Victor Măceșanu este doar unul dintre numeroșii eroi tăcuți ai României, care nu au căutat niciodată gloria sau faima. „Anul Centenarului este încărcat de tot felul de formule. Auzim de Anul Centenarului până la saţietate, în fiecare zi la televizor şi din tot felul de surse. Atâta doar că Centenar înseamnă a sărbători eroii şi amestecăm valorile într-o «bună tradiţie valahă» şi punem vedete mediatice la grămadă cu oameni care într-adevăr au făcut istorie în această ţară. Mulţi dintre ei într-adevăr discreţi, tăcuţi, cum este eroul dumneavoastră, dar şi al nostru, Măceşanu şi n-ai cum să nu te gândeşti la formula lui Vaclav Havel, un simbol al acelei lupte care a fost până la urmă câştigată în mod democratic în anumite părţi ale lumii, acea luptă pentru restaurarea unor valori, care a vorbit despre «puterea celor fără de putere». Eroul acesta, Măceşanu, a fost un om care nu şi-a dorit glorie. Şi atunci intervine cineva, dacă intervine, care pune pe acel om pe o anumită orbită şi îl face cunoscut şi parte din această cunoaştere şi recunoaştere ne adună pe noi astăzi, aici“, a precizat Gabriel Coșoveanu.  
Critic și istoric literar, profesorul universitar Eugen Negrici, fost decan al Facultății de Litere din cadrul Universității din Craiova, a declarat că, din punctul său de vedere, România nu are acum o literatură de război şi își dorește ca volumul „Omul din Castranova“ să deschidă o linie în care toţi cei care îşi mai amintesc de acele vremuri, care au ascultat poveşti de la bunicii și părinţii lor, să pună pe hârtie acele memorii. „Am aşteptat mult să scot cartea asta, dar sunt într-un elan al recuperării istoriei noastre. Am publicat o carte al unui prieten al tatălui meu, colonelul Păsat, despre prizonieratul în Rusia şi vă anunţ că o să public memoriile de război ale tatălui meu. (…) Cartea aceasta (Omul din Castranova – n.red.) este pentru un erou anonim. Este, dacă vreţi, o replică la toată literatura noastră de război scrisă în comunism care a fost prosovietică, miorlăită, ridicolă până la urmă. Acele filme fals eroice care ne-au făcut să constatăm astăzi că nu avem o literatură de război şi aş vrea ca această carte să deschidă o linie în care toţi cei care îşi mai amintesc de vremurile acelea, care au ascultat poveşti de la bunicii lor, de la părinţii lor, să scrie, să facă ceva, ca să lăsăm adevărul despre înfricoşătorul război care a fost cel de-al Doilea Război Mondial, (…) un război sinistrisim care nu există marcat în literatura română”.

La eveniment au mai participat prorectorul universitar Nicu Panea – fost prorector al Universității din Craiova, Gabriel Coșoveanu – fostul președinte al Uniunii Scriitorilor din România – filiala Craiova , profesoara Nina Aurora Bălan, deputatul PNL Nicolae Giugea, precum și numeroși oameni ai literelor, foști elevi ai profesorului Eugen Negrici.