„Accident chimic” pe Dunăre: Exercițiul „THRACIA 18” a testat forțele de intervenție

1544

Astăzi, 28 septembrie a.c., în Portul Calafat din municipiului Calafat, judeţul Dolj, a avut loc exerciţiul „THRACIA 18”, organizat în cadrul proiectului – „D – EMERSYS – Forţă de intervenţie rapidă în caz de urgență chimică, biologică, radiologică și nucleară pe fluviul Dunărea”, cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională, în cadrul Programului Interreg V-A România-Republica Bulgaria.

Cadrele Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dolj, alături de reprezentanți ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, împreună cu forțe similare din Bulgaria, s-au luptat, astăzi cu un „accident chimic” pe Dunăre.

Tema exerciţiului a fost organizarea şi desfăşurarea intervenţiei comune cu forţe şi mijloace aparţinând Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) – România şi Directoratul General pentru Pompieri şi Protecţie Civilă (DGPPC) – Bulgaria, pentru limitarea efectelor unor situaţii de urgenţă determinate de producerea unor evenimente cu substanţe chimice industriale şi radiologice la graniţa celor două state.

Scenariul evenimentului a fost unul complex și a presupus rezolvarea unei situații deosebite generate de producerea unui incendiu la o navă ancorată pe fluviul Dunărea. În încercarea de a executa manevre de evacuare a navei din port, au apărut scurgeri de combustibil în Fluviul Dunărea. Persoanele de la bordul navei au suferit atac de panică, unele dintre acestea sărind în apa contaminată cu produse petroliere. În acest sens, echipele de intervenție au acționat pentru salvarea persoanelor din mediul acvatic și acordarea primului ajutor calificat, stingerea incendiului cu sistemul de hidro-perforație, prelevarea de probe din apă, decontaminarea victimelor și a tehnicii de intervenție, precum și pentru neutralizarea substanțelor petroliere deversate în Dunăre.

Totodată, exerciţiul și-a propus verificarea echipamentelor achiziţionate în cadrul proiectului D-EMERSYS, precum şi modul de punere în aplicare al Planului de Intervenţie Comună în domeniile de competenţă ale IGSU şi DGPPC, în cazul situaţiilor de urgenţă de natură CBRN şi riscuri asociate, pentru îmbunătăţirea cooperării pe timpul intervenţiilor.

Descriere proiect:
Pentru o gestionare rapidă și eficientă a urgențelor biologice-chimice-nucleare (CBRN) de-a lungul fluviului Dunărea, autoritățile de urgență romano-bulgare doresc să înființeze în zona transfrontalieră o forță comună de intervenție rapidă, D-EMERSYS, rezultată în urma interconectării a 2 unități specializate, respectiv unitatea de reacție pe apă, furnizată autorităților de urgență române, și unitatea de asistență pe uscat, furnizată autorităților de urgență bulgare. Ambele unități vor acționa coordonat sub comanda autorității din țara în care are loc intervenția.
Nucleul unității de reacție pe apă este format din 3 ambarcațiuni de intervenție rapidă CBRN, dotate cu capacități de detecție a contaminanților, cu dispozitive de decontaminare a structurilor plutitoare și stingere a incendiilor/ dispersarea norului toxic. Unitatea de asistență pe teren cuprinde 5 platforme mobile specializate CBRN, prevăzute cu capacități de analiză a elementelor CBRN toxice din apă, sol și aer, precum și dispozitive pentru decontaminarea atât a personalului de intervenție cât și a dispozitivelor.
Cu o finanțare în valoare de 5.995.156,46 €, proiectul a oferit implicit formarea personalului de intervenție, precum și pregătirea instrumentelor necesare, conform cadrului legal, pentru operaționalizarea D-EMERSYS, stabilind un parteneriat puternic pentru a răspunde situațiilor de urgență CBRN survenite de-a lungul fluviului Dunărea, în beneficiul populației și mediului din această zonă.