Ajută-ți copilul să rămână în siguranță pe internet

1361

Pe măsură ce cresc, micuții noștri sunt tot mai dornici să cunoască lumea, să interacționeze cu ceilalți. Universul online le va fi alături în acest proces, iar grija noastră, a părinților, va fi să-i învățăm să se protejeze de anumite pericole care, din păcate, apar oricând într-o lume virtuală.

Unul dintre acestea este, așa cum veți afla și din articolul de mai jos, cyberbullying-ul. Alături de o supraveghere atentă și de comunicarea permanentă, jocul este cea mai adecvată metodă pentru a-i familiariza pe cei mici cu amenințările din mediul online. În articolul de mai jos veți descoperi un asemenea joc educativ, care nu numai că-i va familiariza pe cei mici cu pericolele de pe Internet, dar le va dezvolta și abilități atât de utile în viața de zi cu zi, precum: capacitatea de atenție, capacitatea de concentrare, cea de a urma instrucțiuni și perseverența.

Ce reprezintă cyberbullying-ul

Pentru a înțelege mai bine ce presupune cyberbullying-ul, trebuie să știi că termenul se referă la folosirea tehnologiei digitale, în mod deliberat și repetat, în scopul de a deranja, de a umili, de a amenința, de a racola sau de a intimida o altă persoană.
Securitatea copilului tău, în mediul online, poate fi amenințată de acțiuni ale cyberbullying-ului, precum:
• Postarea sau trimiterea unor mesaje amenințătoare
• Apariția unor mesaje false despre el
• Urmărirea insistentă a copilului de către o persoană pe internet
• Folosirea unor fotografii sau a unor date reale în scopul de construire a unor „scenarii” false, cu scopul de a molesta
• Distribuirea unor informații personale fără acordul său
• Postarea unor videoclipuri sau fotografii rușinoase , însoțite de comentarii
• Hărțuirea în cadrul unor jocuri desfășurate online
De asemenea, trebuie să știi că cyberbullying-ul poate surveni oricând, oriunde unde există acces la internet.

Cum știi că ai un copil afectat de cyberbullying

Ca să îți dai seama dacă ai un copil în această situație, ar trebui să observi la el manifestări de tipul:
• Este deprimat sau are stări de anxietate, mai ales după ce a desfășurat activități legate de universul online
• Ți se pare mai nervos ca de obicei în momentul în care îl vezi că se uită pe telefon sau pe computer
• Nu îți mai povestește nimic din ceea ce a făcut în perioadele în care a fost online
• Îl vezi că are tendința de a se izola de prieteni și familie
• Închide brusc telefonul, computerul sau tableta chiar la jumătatea unei activități
• Nu mai este dornic să meargă la școală și găsește adesea pretexte pentru a rămâne acasă
• Se plânge adesea că are dureri de cap sau de stomac
• Nu mai doarme bine
• Este apatic
• Pierde brusc în greutate sau, dimpotrivă, acumulează kilograme în plus
Oricare dintre aceste tulburări trebuie tratate cu toată seriozitate, întrucât pot fi o dovadă a faptului că micuțul tău nu mai este în siguranță din cauza unor acțiuni de cyberbullying.

Ce să faci pentru ca micuțul tău să fie în siguranță pe Internet

Având în vedere multitudinea de modalități în care cyberbullying-ul poate acționa, este nevoie să iei și tu măsuri speciale, precum acelea de mai jos:
Monitorizează permanent timpul pe care copilul și-l petrece online 
Primul semnal de alarmă care ar trebui să te facă să te gândești că poate deveni victimă a cyberbullying-ului este că are o preocupare mai mare pentru telefon, pentru computer sau pentru tabletă.
Ca să ai un control mai bun asupra acestui aspect, stabilește de la început reguli clare cu privire la intervalul pe care-l poate petrece stând în mediul online. În același timp, fii și tu un model pentru el și nu exagera utilizând diverse device-uri care permit accesul la internet.

Informează-ți permanent copilul cu privire la modul în care se utilizează rețelele de socializare
În acest fel, vei reuși să-l faci să conștientizeze mai ușor ceea ce ar trebui sau nu ar trebui să folosească, precum și de ce este important să se respecte anumitere reguli de etichetă. De pildă, spune-i să se comporte frumos și să aibă grijă ce va posta pe rețelele de socializare, în condițiile în care totul va rămâne acolo chiar și după ce postarea este ștearsă.

Încearcă să petreci cât mai mult timp cu copilul
Mai ales dacă sesizezi că acesta trece prin schimbări emoționale sau de comportament, este cel mai bine să discuți treptat cu el ca să te lămurești asupra a ceea ce i se întâmplă. Poate să nu fie ceva grav, dar este important să te simtă aproape, astfel încât să nu simtă nevoia să se refugieze mai degrabă în lumea online și să dezvăluie informații personale care i-ar putea amenința serios securitatea atât online, cât și offline.

Implică-l în activități ludice menite să-l învețe cât mai multe lucruri despre siguranța din mediul online
Îți va fi mai ușor în acest demers apelând și la un joc  realizat special de către Carrefour în cadrul campaniei Ariciu Securiciu si Exploratorii Digilandiei” , în scopul de a iniția copiii și părinții în privința pericolelor existente pe internet. Datorită lui Ariciu’ Securiciu’, cei mici vor avea ocazia să afle lucruri interesante și utile despre cum pot fi prevenite riscurile din lumea online. Spre exemplu, veți vedea că oricând pot avea loc evenimente neplăcute precum:
• Intimidare sau adresarea unor cuvinte jignitoare- Dacă trece prin așa ceva, copilul trebuie să știe să blocheze persoana de la care le-a primit și să te anunțe îndată

• Contaminarea cu viruși- Aceștia pot distruge computerul, telefonul sau tableta. Cele mai sigure metode pentru a-i evita, pe cât posibil, sunt: să nu se deschidă mesajele/email-urile de la persoane străine, să nu se dea „click” pe link-uri sau ferestre apărute pe ecran în timpul navigării pe internet sau să nu se descarce de acolo orice fel de materiale

• Dezvăluirea de informații personale necunoscuților- Încă de la o vârstă fragedă, este necesar să-l înveți pe copil să nu spună unde stă, să nu dea numere de telefon ale membrilor familiei, să nu spună data nașterii sale etc.

• Informațiile private sau pozele pot ajunge la persoane străine- Spune-i copilului să fie atent la bunurile sale, să nu le piardă, întrucât dacă acestea ajung la necunoscuți îl pot pune în pericol. Încercați împreună să inventați parole cât mai dificil de descifrat, care să confere un plus de siguranță în universul online

• Pozele postate pe rețelele de socializare pot afecta reputația- Explică-i permanent copilului să nu posteze orice pe rețelele de socializare, întrucât acestea îl pot face de rușine în fața celorlalți

Ca să deveniți partenerii de joacă ai lui Ariciu’ Securiciu’, nu va trebui să vă autentificați printr-o adresă de email sau printr-un cont de social media. Va fi suficient să alegeți un username și o parolă, cu care vă puteți reconecta ori de câte ori doriți, în baza username-ului putându-se memora scorul din toate jocurile.
În funcție de preferințe, copilul poate opta pentru a se juca singur în fața unor jucători fictivi (alegând opțiunea „Joacă-te cu Ariciu Securiciu”) sau poate să invite și alte persoane cu care să se joace, selectând opțiunea „Joacă-te cu prietenii tăi” (Aceștia nu trebuie să fie deja logați, doar vor primi link-ul).

Dacă micuțul tău va decide să se distreze cu Ariciu Securiciu, va putea selecta până la 3 concurenți virtuali. Și pentru varianta cealaltă a jocului („Joacă-te cu prietenii tăi”) pot fi invitate 3 persoane pentru a participa. În acest caz, din ecranul „Invite” se vor apăsa butoanele „INVITĂ EXPLORATOR” și vor fi introduse username-urile prietenilor care vor fi implicați în joc.
Scopul jocului este ca, alături de Ariciu Securiciu, copilul tău să învețe cât mai multe despre siguranța în mediul online, distrându-se totodată. Astfel, jocul este structurat pe mai multe etape, fiecare dintre ele fiind legată de unul dintre riscurile din online menționate mai sus (reprezentate de personaje negative digitale).

Pentru a fi mai captivant și pentru a stimula perseverența celor mici, jocul a fost conceput pe ture de câte 45 de secunde, existând 3 niveluri care cresc treptat din punct de vedere al dificultății. Fiecare dintre ele sunt compuse dintr-o hartă cu START și CHEIA SECRETELOR din „Digilandia”, fiind legate printr-un drum secționat în pătrățele de culori diferite. Ca să le puteți folosi așa cum trebuie, trebuie să le cunoașteți semnificația:
• Verde- Nu există niciun risc
• Galben- Este o zonă de risc, așa că va trebui să te întorci la prima zonă albastră din urma securizată de Ariciu Securiciu
• Roșu- Există o capcană sau un virus. Din acest motiv, vei rămâne captiv până când se va folosi o carte albastră sau până când un alt jucător îți oferă o carte albastră
• Albastru- Reprezintă zona securizată de Ariciu Securiciu

Culorile cărților sunt cele care vă vor ghida și în scenariile jocului:
• Cartea verde- Semnifică faptul că s-a trecut de orice pericol și că ești în siguranță, având voie să te deplasezi până la următoarea poziție verde de pe hartă
• Cartea galbenă- Când o ai, așteaptă-te să primești o întrebare legată de securitatea în mediul online la care va trebui să răspunzi corect. După aceea te vei întoarce la prima zonă albastră, protejată de Ariciu Securiciu
• Cartea roșie- Te pune în alertă că ai fost virusat și că vei fi blocat până vei avea la îndemână o carte albastră sau până când alt tovarăș de joacă ți-o va împrumuta pe a lui. În acest caz, jucătorul respectiv va fi mutat pe următoarea poziție albastră pe turul celui blocat, iar cel blocat va rămâne în continuare pe poziția roșie în turul respectiv, dar se va putea muta la următorul tur cu ajutorul oricărei cărți. O altă situație posibilă este ca niciun jucător să nu se ofere să te ajute (în 5 secunde) și atunci vei rămâne pe loc, în timp ce el va intra în tură. În eventualitatea în care vrei să tragi cărți când ești blocat pe o zonă roșie, cât timp nu există cărți albastre, nu le poți folosi și nici nu îți rămân
• Cartea albastră- Mulțumește-i prietenului tău, Ariciu Securiciu, care te va ajuta să te deblochezi sau te va duce în altă zonă albastră securizată.

sursa:www.qbebe.ro