Alina Tănăsescu, deputat PSD: Trebuie să ştim ce s-a întâmplat, cu adevărat, în perioada stării de urgenţă, cum au fost făcute achiziţiile de către Guvern şi cum a avut „grijă“ de românii trimişi la fermele de sparanghel

921

Deputaţii şi senatorii, întruniţi în şedinţă comună, au aprobat marţi – 30 iunie înfiinţarea a două comisii de anchetă care vizează achiziţiile şi gestionarea stării de urgenţă, precum şi „operaţiunea sparanghelul“, atunci mii de români au părăsit ţara pentru a ajunge la muncă în fermele din Germania.

Deputatul PSD de Dolj Alina Tănăsescu spune că românii trebuie să afle care a fost, cu adevărat, realitatea în perioada pandemiei provocate de coronavirus. „Este un demers iniţiat de PSD, iar idea înfiinţării acestor comisii a plecat de la faptul că au existat numeroase informaţii despre posibile neregului şi ilegalităţi făcute de Guvernul PNL în perioada stării de urgenţă. Cred cu tărie că este important să aflăm ce s-a petrecut în acele zile deoarece, aşa cum am văzut de nenumărate ori, guvernanţii nu au fost tocmai sinceri cu opinia publică. Şi, deşi vor exista voci care vor critica activitatea acestor comisii, vreau să le reamintesc că aflarea adevărului este mereu un demers justificat“, a declarat Alina Tănăsescu.

Conform deputatul social-democrat, potrivit hotărârii adoptate de Parlament, prima comisie are rolul de a verifica legalitatea deplasării celor aproximativ 2.000 de cetăţeni români, în noaptea de 8 spre 9 aprilie, din localităţile lor de origine, unele aflate în carantină cu strictă supraveghere militară, la Aeroportul Internaţional „Avram Iancu“ din Cluj Napoca, în condiţiile în care ordonanţa Militară nr. 2 indica foarte clar excepţiile de la interdicţia deplasării persoanelor fizice, identificarea persoanelor care au dat ordine dispozitivelor de control ale Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Apărării Naţionale ca aceste transporturi să nu fie oprite în trafic şi supuse controlului în noaptea dintre 8 şi 9 aprilie 2020.

Cea de-a doua comisie are ca obiective analiza fundamentării şi eficienţei măsurilor de informare, verificare şi monitorizare epidemiologică a cetăţenilor români care s-au întors în România din zonele de risc de la declanşarea epidemiei de coronavirus; verificarea modului în care s-au fundamentat şi elaborat ordonanţele militare pe perioada stării de urgenţă, precum şi a mijloacelor de informare care au stat la baza fundamentării şi elaborării acestora; verificarea achiziţiilor de materiale sanitare, medicamente şi alte produse folosite pentru limitarea răspândirii virusului, precum şi la diagnosticarea şi tratarea persoanelor susceptibil a fi infectate cu acesta.

„Ne amintim cu toţii scandalul de la începutul lunii aprilie, când mii de români au fost lăsaţi să plece din ţară, nerespectându-se niciuna dintre măsurile impuse de autorităţi şi nimeni nu a fost tras la răspundere. Asta în condiţiile în care, în acele zile, sute şi mii de alţi români erau amendaţi pentru un drum la piaţă ori la farmacie. Să nu uităm că nimeni nu este mai presus de lege.

Cât despre deciziile luate pentru stoparea răspândirii epidemiei, dar, mai ales, despre achiziţiile de materiale sanitare cred că este inutil să mai explic de ce avem nevoie să aflăm ce s-a întâmplat cu adevărat. Presa a tras nenumărate semnale de alarmă cu privire la contracte şi achiziţii dubioase şi la preţuri exorbitante. Firme de băuturi care, peste noapte, au devenit «mari jucători» în piaţa echipamentele medicale de protecţie, sute de mii de euro plătiţi pentru măşti neconforme şi multe alte exemple de acest fel“, a mai spus deputatul social-democrat.