Alina Tănăsescu despre mandatul 2020-2024: A fost un mandat plin de provocări

52

Deputat la al doilea mandat, vicepreședinte în Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, Alina Tănăsescu a contribuit la elaborarea de proiecte legislative esențiale pentru dezvoltarea regională, infrastructură, dar și pentru domenii vitale precum sănătatea și educația.

Declară că mandatul 2020-2024 a fost unul dificil, cu multe provocari pentru România, la care paralmentarii au trebuit sa facă față.

Reporter: Mai sunt aprocimativ doua luni si se încheie mandatul de deputat 2020-2024. Cum a fost acest mandat?

Alina Tănăsescu: Mandatul 2020-2024 a fost unul plin de provocari. Să nu uităm că am depus jurământul în plină pandemie COVID 19. Am reușit să trecem peste acea perioadă foarte grea și a trebuit să facem tot posibilul ca România să își reintre în normal. Ce mă bucură pe mine, este faptul că dintr-o situație dezastruoasă create de Guvernul PNL-USR, am reușit odată cu intrarea PSD la guvernare nu numai să repunem România pe drumul cel bun dar să avem și investiții consistente în toate domeniile.

R. Sunteți vicepreședinte al Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi, o comisie grea…

A.T.: Toate comisiile sunt grele dar în același timp toate comisiile sunt necesare. Eu fiind jurist, era normal să fac parte din această comisie. Le mulțumesc tuturor colegilor că au avut încredere în mine și m-au susâinut pentru funcția de vicepreședinte. A fost un mandat cu multe provocări, așa cum v-am mai spus, inclusiv din punct de vcedere al Comisiei juridice și spere u că ne-am achitat cu bine de toate sarcinile.

R. Care considerați că sunt viitoarele provocări ale Justiției din România?

A. T.: Despre actul de justiție nu discutăm, pentru că el se face în sala de judecată. Dar este clar că noi trebuie luptăm ca justiția din România să fie una modernă și accesibilă tuturor cetățenilor. Si aici mă refer la: Celeritate, eficiență și echitate. Asta urmărim. Vom asigura ajutor public judiciar pentru persoane fizice și juridice, urmărim scăderea taxelor judiciare, dar și reducerea duratei de soluționare a dosarelor. Ne vom concentra asupra digitalizării instanțelor, care va asigura, de asemenea, un acces mai ușor la Justiție, precum și rearondarea localităților la instanțe. Vom înființa tribunale pentru mediul de afaceri specializate în litigii de contencios – administrativ și comercial. Acestea vor fi inițial înființate în cele 15 municipii în care funcționează curți de apel. Craiova va beneficia de un astfel de tribunal, facilitând soluționarea rapidă a dosarelor și punerea în executare a hotărârilor judecătorești.

R. Un subiect sensibil dar care trebuie abordat: consumul de droguri în rândul tinerelor generații. Cum vedeți rezolvarea acestei probleme?

A.T.: Un subiect sensibil dar de care nu trebuie să fugim. Aș începe prin a spune că acești copii care devin consumatori nu sunt infractori, ci victime. Măsurile punitive nu fac decât să-i stigmatizeze. Ei trebuie ajutați să depășească această adicție și apoi să fie reintegrați în societate. Și putem face acest lucru dacă ne implicăm cu toții – părinți, profesori, autorități centrale sau locale. Putem face acest lucru prin programe de educație antidrog implementate la nivelul fiecărei școli. Înființăm o rețea de centre de sprijin, în parteneriat cu autoritățile locale și organizațiile non-guvernamentale și dezvoltăm cu celeritate cele 8 centre regionale antidrog, unde  victimele consumului de droguri vor beneficia de consiliere psihologică și tratamente adecvate. Pentru că toți ce dorim o țară cu tineri sănătoși și fericiți.