Angajații ABA Jiu continuă să acționeze pentru combaterea poluării în urma deraierii trenului de la Cârcea

962

Reprezentanții Administrației Bazinale de Apă (ABA) Jiu continuă  și la această oră acţiunea de diminuare şi înlăturare a efectelor polurii cu combustibilul scurs din vagoane, în urma deraierii trenului aparținând GFR, încărcat cu biodiesel, produsă duminică dimineața, în comuna Cârcea.

Angajații ABA Jiu acționează încă de duminică, după deraierea trenului încărcat cu biocombustibil al operatorului privat GFR (Grup Feroviar Român), la viaductul de la Cârcea. În cursul zilei de ieri, 13 august a.c., după ora 10 a.m., azi-noapte și astăzi s-a continuat acțiunea de golire cu vidanje a amestecului de apă și biodiesel a gropilor realizate aval de viaductul de cale ferată de la Cârcea și din amonte de barajul de la Preajba. În cursul zilei de ieri 13.08.2018 s-a golit cu ajutorul unei cisterne vidanje care a făcut mai multe curse, conținutul de biodiesel din 3 cisterne vagon prăbușite în râpă, biodieselul recuperat fiind înmagazinat în cisternele vagon din incinta RELOC, urmărindu-se prin acesta eliminarea posibilității înfiltrării de biodiesel în râpă și implicit în apă; În acestă dimineață s-a verificat întregul sector aval viaduct CF Cârcea pănă la acumularea de la Preajba, observându-se diminuarea clară a cantității de biodiesel care plutește la suprafața apei; Tot în acestă dimineață, echipe complexe de la A.B.A. Jiu sub supravegherea directă a conducerii A.B.A. Jiu au săpat aval de barajul de la Preajba o groapa de dimensiuni considerabile care a fost impermeabilizată cu geotextil. Rolul acesteia este de a prelua apa clara, curată din acumularea din amonte prin pompare. În paralel s-a săpat o altă groapă din care o cisternă vidanjă preia numai biodieselul dirijat în aceasta.

Participă încă de la producerea evenimentului, deci din 12.08.2018 echipe formate din 20 muncitori și întreaga conducere a A.B.A. Jiu care coordoneaza  acțiunile A.B.A. Jiu pentru diminuarea şi înlăturarea efectelor produse prin deraierea trenului de marfă –cisterne cu biodiesel. Se acționează în continuare.