Vara este sezonul propice pentru a adopta un stil de viaţă mai sănătos, cu mai multă mişcare și este momentul ideal pentru detoxifierea organismului.
Vara, avem nevoie obligatoriu de o cantitate de minimum 2 litri de lichide pe zi, consumate la temperatura camerei, nu foarte reci, pentru a nu produce o agresiune termică supl imentară asupra organismului care încearcă să se adapteze la temperaturile ridicate din atmosferă. În cazul expunerii directe la temperaturi ridicate, cu efort fizic mare, se recomandă un aport de 200-300 ml de lichide la fiecare 15-20 de minute de expunere, preferabil din apă şi ceaiuri neîndulcite sau slab îndulcite.
„Asigurarea unei hidratări corecte este vitală în perioada caldă şi depăşeşte recomandarea standard de minimum 2 litri de lichide pe zi. Fiecare celulă din organism are nevoie de apă, căci prin intermediul ei primeşte toate oligoelementele necesare, dar cel mai potrivit este să alegi o apă minerală naturală, cât mai apropiată de puritatea necesară’, precizează nutriţioniștii.
Nu este o simplă coincidenţă faptul că apa reprezintă 70% din suprafaţa globului, că organismul este alcătuit în proporţie de 70% din apă şi că apa (H2O) conţine 70% hidrogen. Chiar dacă specialiştii nu au identificat încă o legătură clară între aceste date, ei afirmă cu certitudine că apa este elementul vital pentru toate organismele vii. Fără hrană, oamenii pot supravieţui chiar şi peste 40 de zile, însă fără să se hidrateze vor trăi cel mult o săptămână.
Sănătate la pahar
Apa nu este numai un „fluid de transport’, deşi mulţi par să creadă acest lucru. Rolul său în organism nu se reduce doar la a furniza vitaminele, mineralele şi toate celelalte elemente chimice necesare hrănirii şi dezvoltării celulare, aportul său la starea de sănătate este cu mult mai complex.
Apa este cea care transportă şi oxigenul, controlează temperatura corpului, asigură buna funcţionare a rinichilor şi a intestinelor, elimină deşeurile şi toxinele, contribuie la menţinerea tonusului muscular, diminuează riscul apariţiei calculilor renali, previne constipaţia şi stimulează digestia…
Constipaţia, crampele abdominale, balonarea sunt doar câteva dintre neplăcerile şi complicaţiile ce pot apărea ca urmare a unui aport zilnic insuficient de apă. Pentru a preveni riscurile deshidratării, mai ales dacă ai o viață sportivă, trebuie să fii atentă la semnalele din partea organismului, care pot anunţa un aport de apă insuficient: lipsă de concentrare, oboseală, gură uscată, greaţă, dureri de cap, crampe musculare, ameţeală, sete,
urină puţină şi închisă la culoare.
Câtă apă pe zi este recomandat să bem
Cea mai bună modalitate de a asigura necesităţile de apă ale organismului este pur şi simplu de a bea apă. Dar contează şi ce bei. Apa pură încă de la sursă, slab mineralizată şi necarbogazoasă este prima alegere pe care o poţi face pentru a-ţi asigura o viaţă sănătoasă şi echilibrată în fiecare zi.
Recomandarea specialiştilor este 30-40 ml de apă per kg corp pe zi, adică între 2 şi 4 litri pe zi pentru un adult, iar un copil are nevoie de 1,5 litri de apă/zi. Însă necesarul zilnic de apă depinde de mulţi factori: de înălţime, de greutate, de temperatura ambientală, de starea de sănătate, dar şi
de dietă, fiindcă o dietă cu conţinut mărit de fructe şi legume va necesita un aport mai mic de apă.
Ce fel de apă este bine să bem
Din punctul de vedere al compoziţiei chimice, cea mai potrivită consumului zilnic şi pe perioade lungi este considerată apa minerală naturală plată, cu conţinut controlat de oligoelemente şi care provine dintr-o sursă strict testată calitativ. Apa minerală naturală trebuie să fie microbiologic pură şi să nu fie tratată chimic.
Spre deosebire de simpla apă de izvor, o apă oligominerală de calitate este obţinută prin foraje de mare adâncime, care îi asigură stabilitatea, temperatura şi conţinutul de săruri minerale constante, indiferent de condiţiile climaterice de la suprafaţă.
Cum ne hidratăm corect vara: reguli de aur
● bea apă chiar dacă nu simţi că îţi este sete, căci dacă apare setea, e semn că organismul a pierdut deja cantităţi importante de apă;
● nu bea apă excesiv de rece, ideală este apa la 15° C;
● consumă apă des şi în cantităţi mici, te va ajuta la digestie şi va asigura şi o hidratare corespunzătoare;
● vara, se recomandă câte o cană de apă la fiecare oră (250 ml);
● ca să nu uiţi să bei, oriunde te duci ai grijă să iei cu tine o sticlă cu apă;
● consumă o cantitate mai mare de apă dacă este caniculă, eşti răcită, dacă ai febră, diaree sau te afli la o altitudine mare.
sursa: www.avantaje.ro