Câteva declarații de la Comitetul Executiv Naţional al Partidului Social Democrat

1929

cex PSDComitetul Executiv Naţional al Partidului Social Democrat s-a reunit joi, 6 aprilie 2017, la Sinaia. În cadrul reuniunii liderii PSD şi ALDE au semnat şi şi-au asumat proiectul legii salarizării unitare. 

Președintele PSD Liviu Dragnea a precizat că proiectul de lege va fi semnat de parlamentarii Coaliţiei.

„Cel mai important era ca decizia politică a coaliției să existe. După ce această decizie politică a fost luată și noi am semnat, urmează ca parlamentarii coaliției, dacă vor dori, să devină co-inițiatori la această lege care va intra în procedura de dezbatere și aprobare parlamentară. Au fost câteva corecturi, nu de substanță. Calculul nostru de acasă nu s-a potrivit cu cel din târg, în sensul că noi am sperat să finalizăm discuțiile în coaliție mai repede, și asta a fost o estimare greșită a mea, în așa fel încât în partea a doua a zilei, în grupul parlamentar, inclusiv la care a participat și CExN sa discutăm despre lege și să începem semnăturile. Au fost calcule serioase pe care le-am făcut, în așa fel încât grila finală să respecte principiile pe care le-a enunțat ministrul Muncii”, a declarat Liviu Dragnea în cadrul unei conferinţe de presă.

Premierul Sorin Grindeanu a subliniat că decizia luată în privința acestui proiect de lege a fost determinată de termenul precizat în programul de guvernare.

„Importanța acestei legi și termenul pe care ni l-am asumat prin programul de guvernare, și anume, finalul trimestrului doi, ne-a condus spre a lua decizia ca în Parlament să fie înaintat acest proiect. De aceea, dezbaterile pe marginea acestui proiect se vor desfășura în Parlament, în toată această perioadă”, a declarat premierul Sorin Grindeanu.

Ministrul Muncii Olguţa Vasilescu a vorbit despre principiile care au stat la baza legii salarizării unitare.

„Principiile care au stat la baza acestei legi sunt principiul egalității, în sensul că toate drepturile de natură salarială se stabilesc numai prin norme juridice de forță a legii, principiul nediscriminării, în sensul eliminării oricăror forme de discriminare și instituirii unui tratament egal cu privire la personalul din sectorul bugetar, care prestează aceeași activitate și are aceeași vechime în muncă și în funcție; principiul egalității prin asigurarea unor salarii de bază egale pentru muncă cu valoare egală, principiul importanței sociale a muncii, principiul stimulării personalului din sectorul bugetar, principiul ierarhizării pe verticală și pe orizontală în cadrul aceluiași domeniu și în funcție de complexitatea și importanța activității desfășurate, principiul transparenței mecanismului de stabilire a drepturilor salariale și principiul sustenabilității financiare, dar pentru acest ultim principiu ar trebui să lucrăm împreună și cu Ministerul de Finanțe”, a spus Olguţa Vasilescu.