Ce Sunt Lămpile UV sau LED Pentru Manichiuri, Cum Funcționează și Cum să o Alegi pe cea Potrivită?

0
196
lampa uv / led
https://images.unsplash.com/photo-1632345031435-8727f6897d53?ixlib=rb-1.2.1&ixid=MnwxMjA3fDB8MHxwaG90by1wYWdlfHx8fGVufDB8fHx8&auto=format&fit=crop&w=1170&q=80

O lampă UV sau LED este accesoriul indispensabil pentru o manichiură rapidă și impecabilă. Lămpile pentru manichiură sunt instrumente folosite zilnic de nail artiști, dar și de persoane care își realizează manichiura pe cont propriu, acasă. Ambele lămpi emit raze UV necesare catalizării produselor cu gel sau ojelor folosite și sunt alese în funcție de anumite caracteristici, precum dimensiuni sau aspect estetic, dar și timpul de uscare și întărire a lacului de unghii.

Ce este o lampă UV?

O lampă UV este un accesoriu pentru uscarea și întărirea lacului de unghii cu gel sau al ojei semipermanente. Aceasta utilizează raze UV, emițând un spectru mai larg de lungimi de undă, raze indispensabile pentru activarea reacției chimice ce are loc în interiorul produselor și sunt necesare 2 minute pentru întărirea completă a gelului. Becurile folosite la acest tip de lămpi conțin gaz, precum mercurul, generând căldură și atingând temperaturi de până la 70oC, de unde și senzația de ardere atunci când sunt atinse becurile din interior. 

Ce este o lampă LED?

Lampa LED, întocmai ca și lampa UV este folosită pentru uscarea și întărirea gelului UV prin intermediul lungimilor de undă UV, dar emițând un spectru mai îngust și țintit de lungimi de undă, tocmai de aceea uscarea durează până la 30 de secunde, fiind mai recomandată și mai puțin periculoasă. 

Care sunt diferențele dintre cele două lămpi UV și LED?

Deși ambele usucă lacul de unghii, diferența dintre cele două lămpi este dată de tipul de radiație emis. Pentru a se întări în lampă, în compoziția lacului de unghii cu gel regăsim fotoinițiatori. Aceștia sunt o substanță chimică ce necesită lungimi de undă UV directe pentru a se întări. 

Atât lămpile cu UV, cât și cele cu LED emit lungimi de undă UV. Lămpile UV emit un spectru mai larg de lungimi de undă, în timp ce lămpile cu LED emit un număr mai îngust, dar țintit de lungimi de undă. 

Lămpile cu LED au prețuri mai ridicate comparativ cu lămpile UV, datorită duratei de viață mai mari, de până la 50.000 de ore. Acestea pot usca și întări lacurile cu gel mai rapid, în 30 de secunde, însă, de menționat este faptul că nu toate gelurile pot fi uscate cu o lampă cu LED, acestea necesitând o lampă cu becuri UV. 

În cât timp se usucă unghiile cu gel într-o lampă UV și o lampă LED? 

Timpul de uscare al unghiilor într-o lampă UV și una LED diferă considerabil. Lampa UV necesită 2 minute pentru întărirea gelului sau ojei, pe când lampa LED are nevoie de doar 30 de secunde. Ojele închise la culoare, uneori par a se usca mai greu, tocmai de aceea sunt necesare câteva minute în plus, pentru o manichiură întărită. 

Cum să alegi lampa potrivită nevoilor tale?

O lampă necesară pentru uscarea lacului de unghii semipermanent trebuie să țină cont de anumite aspecte, precum puterea, dimensiunea, estetica, durata de viață, durabilitatea, dar și aspectul financiar. 

Puterea unei lămpi este definită ca fiind energia absorbită, necesară pentru uscarea lacului. O lampă cu wați mai mulți înseamnă o lampă mai puternică. Lampa UV cu un tub are o putere de 9W, cu două tuburi – 18W, cu patru tuburi – 36W. Deși folosește becuri puternice, lampa UV are o durată de folosință mai mică, becurile având o durată de viață de până la 1000 de ore. Lămpile LED, în schimb, sunt proiectate să dureze până la 50.000 de ore, de aici și prețul ceva mai ridicat. 

Lămpile cu LED sunt mai ușoare și mai practice comparativ cu lămpile UV, având în același timp și un aspect mai profesionist. Acestea se regăsesc sub diverse forme, cu modele colorate, cu un aspect minimalist, cu o putere de la 6 wați, până la 96 wați, pentru modelele profesionale, existând chiar și modele sub forma unor mici lanterne. Alege lampa LED sau UV care corespunde cerințelor tale profesionale, dar ținând în același timp și de aspectul acesteia, pentru a te putea bucura de o lampă cu un aspect unic, inedit. 

Un aspect de care multă lume ține cont, este de ordin financiar. Deși par mai ieftine lămpile UV, calculate în timp, cheltuielile sunt de fapt mai mari, fiindcă necesită înlocuire frecventă a becurilor. În schimb, o lampă LED, deși mai scumpă, are o durată de viață mai mare, economisind bani în timp. 

Lampa LED are un timp de uscare a ojei mai rapid, nu degajă căldură și nu încălzește unghiile. În schimb, lampa UV necesită până la 2 minute de uscare a ojei semipermanente și poate încălzi unghiile, creând uneori senzația de arsură, iar becurile trebuie înlocuite o dată la 6 luni. 

Un ultim aspect ce trebuie avut în vedere sunt tipurile de geluri sau oje folosite. Anumite produse pot fi uscate și întărite doar cu lampa UV sau cu lampa LED, așadar, mare atenție atunci când sunt achiziționate. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.