Galerie Foto/ Centenar la Vîrvoru de Jos – localnicii și-au comemorat eroii căzuți pentru împlinirea visului Marii Uniri

1568

Anul centenarului Marii Uniri este un bun prilej de aducere aminte, comemorare a eroilor – mulți dintre ei doljeni – care și-au dat viața pentru împlinirea acestui vis, dar și de a aduce în fața tinerilor, prin obiecte de acum o sută de ani, câteva imagini din viața înaintașilor.

Cam asta s-a întâmplat și astăzi, în comuna doljeană Vîrvoru de Jos. La Biserica Sf. Voievozi din satul Ciutura, pe malul Desnățuiului, Primăria Vîrvoru de Jos, Casa de Cultură din localitate, Parohia Ciutura și Tradiții Ostășești au organizat un eveniment comemorativ, în memoria celor 103 localnici care și-au dat viața pe front, în Primul Război Mondial.

La rugămintea autorităților, vîrvorenii au răscolit prin cufere și au găsit medalii, fotografii, obiecte vechi, chiar și o uniformă militară de la acea vreme, cu care s-a amenajat un mic muzeu în aer liber. Tinerii, care s-au strâns în jurul acestor amintiri de familie, au putut astfel să-și facă o idee despre înaintașii lor, care au scris istorie.

Manifestarea s-a încheiat cu o serbare câmpenească, pentru că Centenarul Marii Uniri se cere sărbătorit – așa după cum a spus primarul comunei, Nicu Tabacu – așa că oamenii au venit cu bucate făcute acasă, autoritățile s-au ocupat de muzică și voia bună s-a instalat rapid.

Proiectul Centenar VÎRVOR face parte din alt proiect mai extins, după cum a mai explicat Nicu Tabacu: Satele Unite ale României, proiect nefinanțat, inițiat de Peter Hurley in Maramureș! Nu am fost organizați de nimeni și toate acțiunile sunt voluntare fără sponsorizări! Este o acțiune locală rezultată din inițiativa unui irlandez la care cei ce organizează au aderat cu toată inima!

Istoria bisericii Sfinții Voievozi din Ciutura este deosebită, iar autoritățile locale au făcut deja propuneri pentru a deveni un punct turistic:

Disputată între cele două mănăstiri de zid din zona limitrofă a Craiovei, Jitianu și Bucovăț (Coșuna), biserica de mir Sf. Voievozi este legată istoric de Mănăstirea Jitianu iar, arhitectural prin asemănări izbitoare de mănăstirea Bucovăț (Coșuna).

Documentele de arhivă certifică drept ctitori ai bisericii; pe părinții marelui postelnic Istrate (în 1633 cliromonomul acesteia) căsătorit cu nepoata lui Mihai Viteazul, Ilinca.

Satul Ciutura intră în posesia lui Mihai Viteazul, pe la 1594, boierii Craiovești fiind buni și de încredere tovarăși de arme a domnitorului.

Similitudinile arhitecturale cu Coșuna fac ca această biserică să fie atribuită de unii secolului al XVI-lea (1548).
Domnitorul Constantin Șerban Basarab zis și Cârnul (1654-1658) și soția sa Bălașa au completat construcția adăugând un pridvor deschis și au refăcut partea superioară a absidei.

Biserica Sf Voievozi a Schitului Ciutura este declarată monument istoric de interes național în stare avansată de degradare. Situată în zona hidrografică a râului Desnățui străjuită de izvoare bogate, bătrâna biserică de secol XVI – XVII a rezistat timpului ca mărturie a istoriei românilor până azi, anul de grație al centenarului Marii Uniri 2018.