Cum se feresc craiovenii de insolație?

771

Locuitorii din Dolj vor avea, din câte se pare, de înfruntat și vara aceasta canicula dogoritoare specifică zonei. Obișnuiți cu izolarea și cu statul în casă, cravoienii sunt mai puțin pregătiți decât în alți ani pentru asaltul temperaturilor crescute și pentru urmările acestora pentru sănătate. Expunerea prelungită la soare poate duce la insolație, o afecțiune frecventă în lunile de vară, cauzată de supraîncălzirea corpului. Aceasta se manifestă prin febră, stare de slăbiciune și bătăi rapide ale inimii.

Iată ce trebuie să faci în cazul în care ai insolație:

 

1. Răcorește-te!

 

Primul pas de făcut atunci când simți că temperatura ta corporală este ridicată este să mergi într-un loc răcoros și bine ventilat. Dacă te simți în stare să ajungi până acasă, asigură-te că vei sta într-o cameră cu aer condiționat sau cu un ventilator pe care îl vei plasa astfel încât să bată spre tine. 

 

Există diverse tipuri de aer condiționat pe care le poți achiziționa preventiv, pentru a te asigura că ai un spațiu potrivit în care să te retragi atunci când valul de căldură devine insuportabil. Dacă ești pe stradă, caută un loc umbros și stai acolo până chemi ajutor. Dacă nu ai posibilitatea de a merge într-un mall sau restaurant unde există aer condiționat, poți merge la o fântână arteziană sau la o cișmea publică, situată la umbră pentru a-ți uda pielea. 

2. Bea apă!

Având febră, care poate ajunge și la 40 de grade Celsius, atunci când faci insolație este esențial să cobori temperatura corpului, pentru a putea să îți revii. Această afecțiune, care este denumită în termeni medicali șoc hipertemic, cauzează transpirații abundente și deshidratare, de aceea este important să bei apă sau ceai neîndulcit pentru a-ți recăpăta lichidul în țesuturi. Și băuturile pe bază de electroliți, destinate sportivilor, sunt de mare folos.

 

3. Fă un duș rece!

 

O altă soluție este să faci un duș rece sau să îți aplici comprese reci pe corp pentru a menține temperatura în scădere. Pielea înroșită de la soare se va calma sub jetul de apă și îți va reduce parțial disconfortul. Este foarte important să suni la ambulanță dacă după 30 minute de când ai ieșit din duș nu simți o ameliorare a stării de rău cauzate de căldură.

 

4. Evită deplasările prin oraș între orele 11-17

 

Așa cum nu te expui la plajă decât în anumite intervale de timp, în care razele nu sunt puternice, evită deplasările la orele cu temperaturi maxime. În Craiova și în general, în orașele de câmpie, unde soarele poate avea intensitate foarte ridicată, este indicat să nu ieși din casă

 

între orele 11-17, pentru a nu risca să îți arzi pielea sau să faci insolație. Dacă totuși trebuie să o faci, ai grijă să porți o șapcă sau o pălărie, un evantai și să nu stai direct sub bătaia razelor pentru mult timp. O sticlă cu apă este și ea binevenită.

Este foarte tentant să profiți de redeschiderea mall-ului, a teraselor sau să mergi la o plimbare cu barca prin parcul Romanescu în această perioadă, dar nu o face fără a te proteja de soarele puternic. Copiii, persoanele cardiace și vârstnicii sunt foarte sensibili și ar trebui feriți de expunerea prelungită la soare în această perioadă. 

Sursa foto 1: Shutterstock.com

Sursa foto 2, 3, 4, 5: Storyblocks.com