Un cutremur puternic, de 5,8 grade pe scara Richter, s-a produs în această dimineață, la ora 03.38, în România, ora de vara (cu 22 de minute înainte de a se trece la ora de iarna). Unda seismică s-a simțit puternic și în Craiova, însă nu s-au înregistrat probleme, după cum au precizat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Dolj, care au făcut o inspecție la monumentele istorice. Sistemul RO-ALERT, testat și în Dolj, nu a transmis nici un mesaj, pentru că nu funcționează decât dacă seismul generează consecințe grave.
Seismul cu magnitudinea de 5,8 grade, potrivit Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP), a avut loc în zona seismica Vrancea (județul Buzău), la adâncimea de 150 de kilometri, dar s-a resimțit destul de puternic și în Craiova.
Orașele cele mai apropiate de zona în care s-a produs cutremurul sunt, potrivit INCDFP, Nehoiu (17 km), Covasna (33 km), Întorsura Buzăului (37 km), Târgul Secuiesc (48 km) și Vălenii de Munte (53 km).
Intesitatea cutremurului în zona epicentrala a fost de VI grad(e) Mercalli, mai anunță INCDFC. Inițial, magnitudinea anunțată de Institut a fost de 5,6, dar ea a fost revizuită apoi la 5,8. Seismul a fost urmat de o replică mai mică, ce nu s-a mai simțit la Craiova.
Reprezentanții ISU Dolj au precizat că în județ nu au fost înregistrate evenimente cauzate de cutremur. Pompierii au făcut totuși o recunoștere la monumentele istorice, fără însă a găsi vreo problemă.
Seismul s-a resimțit nu doar în România, ci și în țările vecine Bulgaria și Republica Moldova, și chiar la granița cu Ucraina.
Pentru că au existat foarte multe discuții privind sistemul RO-ALERT, testat și în județul Dolj, dar care nu a emis nici un mesaj în această noapte, reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au precizat: În cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanșării acestora. Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență).