De ce ar trebui să montezi un aparat de aer condiţionat

406

Cu toţii încercăm să ne creăm  cele mai bune condiţii, astfel încât să ne simţim bine în orice cadru şi în orice anotimp. În ceea ce priveşte temperatura ambientală, pentru a ne simţi confortabil şi pentru a avea randament în activităţile pe care le întreprindem, aceasta ar trebui să fie sub temperatura noastră corporală. Temperatura organismului uman se situează în jurul a 37 de grade Celsius, astfel că raportat la aceste cote şi la specificul climatic al zonei,  fiecare stabileşte în ce temperatură ambientală organismul său va funcţiona la capacitatea normală şi adoptă modalităţile prin care poate interveni benefic.

Verile toride şi impactul acestora asupra noastră

Tuturor ne place vara, fiind anotimpul în care soarele străluceşte mult timp pe cer, ne oferă energie şi chef de viaţă, şi ne permite să petrecem concedii plăcute în mijlocul naturii. Însă tot vara este şi anotimpul în care ne putem confrunta cu temperaturi extreme, canicula reprezentând un inamic al confortului şi stării de bine. Pe durata zilelor toride, disconfortul termic se sesizează nu doar afară, ci şi în mediile interioare, mai cu seamă în cazurile în care construcţiile nu deţin anumite caracteristici care ar trebui să le sporească rezistenţa în faţa căldurii. Astfel, exist[ condiţii care vor spori creşterea temperaturii interioare într-o clădire. 

Dintre acestea pot fi amintite o izolaţie termică deficitară, folosirea multor aparate electrocasnice şi utilaje, ferestrele poziţionate în bătaia soarelui sau materialele de construcţie cu grad mic de rezistenţă în faţa transferului termic. De asemenea, la sporirea disconfortului termic interior, contribuie şi anumite obiceiuri greşite, cum ar fi ventilaţia nepotrivit  aleasă, aerisirea la orele în care temperatura creşte foarte mult sau folosirea surselor de căldură, aragaz sau cuptor, în mijlocul zilei. 

Lupta cu aerul cald

În situaţia în care disconfortul termic se instalează în ambientul unei clădiri, indiferent dacă este vorba de  mediu casnic sau de birouri, unităţi de învățământ, instituţii, magazine ori  cabinete medicale, cea mai bună măsură care se poate aplica este cea a montării unui aparat de aer condiţionat inverter

Doar astfel, se poate acţiona controlat asupra temperaturii ambientale şi se poate asigura un aer de calitate, la o temperatură optimă şi potrivită diferitelor cadre. Un aparat de aer condiţionat cu inverter prezintă avantajul de a oferi diminuarea consumul energetic. Funcţionarea unui aparat de aer condiţionat şi reglarea temperaturii revin compresorului, acesta având  două stări, una  de stagnare şi una de funcţionare. Compresorul funcţionează din momentul pornirii, până când se ajunge la temperatura programată. Alternanţa celor două stări, presupune un consum energetic masiv. Aparatele de aer condiţionat  care sunt prevăzute cu tehnologia inverter, prezintă avantajul de a regla temperatura, fără a mai fi nevoie de pornirea şi oprirea compresorului.  Acesta va funcţiona la o viteză variabilă, scăzând temperatura periodic. 

Compresorul care  va funcţiona permanent, va reduce consumul energetic, prin eliminarea adevăraţilor consumatori, respectiv  oprirea şi pornirea. Tehnologia inventer asigură astfel economie, eliminând consumul energetic masiv  pe care un aparat de aer condiţionat  îl produce  prin oprirea şi pornirea repetată a compresorului. Alegând un astfel de aparat de aer condiţionat performant, îţi asiguri confortul termic ambiental necesar, însă  diminuezi semnificativ şi costul facturilor.

Cum alegi un aparat de aer condiţionat

Pe lângă acest aspect extrem de important al reducerii consumului energetic, atunci când vrei să montezi un aparat de aer condiţionat, este recomandat să ţii cont de câteva sfaturi. Pentru a fi eficient,  aparatul de aer condiţionat va fi ales în funcţie de capacitatea pe care o are, raportată la suprafaţa asupra căreia trebuie să acţioneze. Capacitatea aparatelor de aer conditionat este măsurată în BTU British Thermal Unit, încadrându-se  între 1200 și 5000 BTU. Cu cât capacitatea este mai mare, cu atat aparatul va face faţă  mai multor cerinţe. 

Este foarte importantă configuraţia şi specificul perimetrului vizat, astfel că vei  ţine cont dacă este vorba de  open-space, dacă există  uşi, colţuri sau  coturi,  iei în calcul dimensiunea ferestrelor, precum şi amplasarea aparaturii  din încăpere, aceasta  emanând  constant căldura. De asemenea, atunci când alegi aparatul de aer condiţionat, vei ţine cont de tipul de filtre  necesare, existând filtre din plastic, din  cărbune activ, filtre electrostatice sau  de ionizare, precum şi filtrele  Hepa, ideale pentru persoanele care manifestă alergii respiratorii. Vei ţine cont, de asemenea,  de zgomotul  produs  în timpul funcţionării, având grijă ca nivelul decibelilor să fie acceptabil, dar şi de designul aparatului  şi de preţ. Este foarte important ca modelul ales să fie potrivit nevoilor spaţiului tău, să fie performant,  să permită o întreţinere eficientă şi să aibă un aspect plăcut. 

De se să-ţi procuri un aparat de aer condiţionat

Disconfortul termic poate genera probleme pe diferite paliere, însă cel mai important este cel al sănătăţii. O temperatură ambientală crescută resimţită constant,  poate conduce la  deshidratare, scăderea presiunii arteriale, crampe musculare, stări de oboseală, insomnii, anxietate şi disconfort general. Din aceste motive, alegerea aparatului de aer condiţionat potrivit, va limita semnificativ expunerea organismului, contribuind la menţinerea unei stări optime de sănătate.