De Zilele Culturii Albaneze, autoritățile din Craiova și Vlora au semnat memorandum de înfrățire

1357

Patrimoniul Municipiului Craiova s-a îmbogățit, de sâmbătă, 27 octombrie 2018, cu bustul eroului național al poporului albanez – Skanderbeg. Donată de Asociația Liga Albanezilor din România (ALAR), statuia, amplasată în parcul din cartierul Rovine, a fost dezvelită în cadrul evenimentului „Zilele Culturii Albaneze”, inițiat de deputatul Bogdan-Alin Stoica, reprezentantul minorității naționale albaneze în Parlamentul României. În plus, s-a semnat astăzi un memorandul privind înfrățirea municipiului Craiova municipiul Vlora din Albania, un important centru turistic.

La eveniment, organizat în Craiova în perioada 26 – 30 octombrie 2018, au fost prezenți parlamentari români, conducerea Primăriei Craiova și a Consiliului Județean Dolj, reprezentanți ai comunității albaneze locale, dar și o delegație importantă din Republica Albania de parlamentari, oficiali locali și regionali, reprezentanți ai mediului academic, oameni de cultură și de presă.

“Momentul de astăzi poate fi considerat unul istoric, nu doar pentru poporul român și cel albanez, ci în special pentru comunitatea noastră. Prin dezvelirea statuii marelui erou albanez chiar în Municipiul Craiova, statuăm practic, împreună, o relație istorică de colaborare dintre cele două popoare, ce numără chiar sute de ani. Pornind din vremea domnitorului Mihai Viteazu, cel care reunea în oastea sa atât români, cât și arnăuți – soldați de origine albaneză, firul istoric ne îndreaptă către buna conviețuire a oltenilor cu albanezii migrați în regiunea Olteniei, indiferent de domeniu. Într-un an special, când toți românii sărbătoresc Centenarul Marii Uniri, iar minoritatea albaneză comemorează 550 de ani de la moartea eroului lor național, legăturile dintre Municipiul Craiova și poporul albanez devin și mai puternice prin găzduirea statuii lui Gerge Kastrioti (Gjergj Kastrioti), cunoscut mai ales sub numele de Skanderbeg, cea mai proeminentă figură a istoriei Albaniei.

Suntem onorați că Asociația Liga Albanezilor din România a ales Craiova pentru a-și omagia eroul”, a precizat Mihail Genoiu, Primarul Municipiului Craiova.

Zilele Culturii Albaneze și dezvelirea bustului eroului național al albanezilor au creat oportunitatea pentru oficialii din cele două țări să semneze, sâmbătă, la sediul Primăriei Craiova, și un memorandum care va conduce la stabilirea unei relații de înfrățire între Municipiul Craiova și Municipiul Vlora din Albania. „Vlora este unul dintre cele mai importante orașe din Albania, este important centru turistic, un oraș care are o lagună și este înconjurat de munți, dealuri și de două mări. Este un important port turistic și industrial, locul unde a fost declarată independența Albaniei în 1912. Ne bucurăm că avem ocazia să cunoaștem mai multe despre Craiova și că punem, astăzi, bazele unei cooperări între comunitățile noastre”, a precizat Dritan Leli, Primarul Municipiului Vlora.

Întâmpinați de autoritățile locale, oaspeții au fost plăcut impresionați de istoria clădirii în care își are sediul Primăria Craiova, dar și despre obiectivele turistice sau oportunitățile economice de care poate beneficia comunitatea albaneză. „Având în vedere prietenia strânsă și îndelungată dintre cele două popoare, dar și de prezența istorică a minorității naționale albaneze chiar în zona regiunii noastre, ne bucurăm să fim astăzi gazdele unei delegații așa importante din Albania. Craiova, fiind dintotdeauna poartă de intrare pentru albanezii migrați pe pământ românesc, nu este de mirare că municipiul nostru a devenit sediul Asociației Liga Albanezilor din România. Suntem convinși că acest moment va deschide noi punți de legătură dintre Primăria Craiova, comunitatea locală și poporul albanez, în toate domeniile: cultural-turistic, economic și academic”, a precizat Mihail Genoiu, Primarul Municipiului Craiova, la semnarea memorandumului de colaborare dintre cele două municipii.

„Zilele Culturii Albaneze” continuă la Craiova cu un recital de muzică și poezie albaneză ce va avea loc duminică, 28 octombrie, începând cu ora 15:00, la Muzeul de Artă din Craiova, iar luni, 29 octombrie, cu prezentarea piesei de teatru „Omul care a văzut moartea”, de Victor Eftimiu, în interpretarea trupei Teatrului „Petro Marko” din Vlora (în limba albaneză), la Aula „Alexandru Buia” a Facultății de Agronomie, cu începere de la orele 17:00.

Evenimentele de la Craiova se înscriu într-o colaborare mai amplă între Asociația Liga Albanezilor din România și partenerii din Republica Albania, în cadrul căreia s-au desfășurat numeroase acțiuni și schimburi culturale.