Deputatul social-democrat Alexandra Presură: Programul Naţional de Dezvoltare Locală dezvoltă satele româneşti la nivel european

1249

Deputatul social-democrat Alexandra Presură a susţinut miercuri, 20 februarie, o declaraţie politică în care a subliniat beneficiile pe care le aduce Programul Naţional de Dezvoltare Locală pentru zonele rurale.

“Reducerea decalajelor existente în prezent dintre mediul urban si mediul rural, concomitent cu îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a locuitorilor de la ţară, constituie un obiectiv important al Guvernului şi majorităţii parlamentare.

Din cele 3.219 unităţi administrativ-teritoriale din România, 2.858 sunt comune, iar populaţia acestora însumează 9,6 milioane de oameni, respectiv 45% din totalul locuitorilor ţării.

Politicile strategice ale Guvernului PSD-ALDE în ceea ce priveşte dezvoltarea zonei rurale se axează pe patru direcţii definitorii: creşterea investiţiilor pentru modernizarea infrastructurii, continuarea majorării veniturilor populaţiei, reformarea administraţiei şi reducerea birocraţiei.

În acest sens, au fost derulate o serie de programe investiţionale, menite să dea o faţă nouă, modernă, europeană, satului românesc atât de pitoresc, primitor, păstrător de veacuri a tradiţiilor şi moştenirilor noastre istorice şi culturale!

Astfel, cele două ediţii ale Programului Naţional de Dezvoltare Locală au fost un real succes, fapt ce demonstrează preocuparea Executivului de a revitaliza infrastructura României, mai ales cea din mediul rural.

Peste 70% din finanţările acordate prin PNDL 1 şi 2 au ajuns în comunele ţării, unde s-au realizat numeroase proiecte legate de asigurarea unor servicii publice şi sociale indispensabile oamenilor: grădiniţe, şcoli, apă, canalizare, drumuri, poduri.

Cifrele sunt relevante în acest sens, deoarece anul trecut au fost finanţate la nivel naţional 10.387 din cele 12.681 de obiective de investiţii din mediul rural, în valoare totală de 34,25 miliarde lei.

În paralel cu investiţiile prin PNDL, s-au demarat şi finanţările prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, doar pentru şcoli şi grădiniţe fiind alocată suma de 300 de milioane de euro până în 2020.

Nu în ultimul rând, o a treia sursă de finanţare destinată zonei rurale este Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020, prin care anul trecut au fost contractate 1.893 de obiective de dezvoltare a infrastructurii publice de la nivelul comunelor din România, în valoare de 1,6 miliarde de euro”, a arătat deputatul social-democrat.

Alexandra Presură a menţionat în continuare: “În judeţul Dolj, au fost semnate în ultimii doi ani o serie de contracte de finanţare prin PNDL, cele mai consistente pe segmentul de infrastructură rutieră, în valoare totală de aproape 30 de milioane de euro.

De finanţare beneficiază majoritatea localităţilor judeţului, prin PNDL II judeţului Dolj fiindu-i alocată suma de 813 milioane lei, prin care sunt efectuate sau în curs de derulare investiţii prioritare destinate creşterii gradului de confort şi siguranţă a locuitorilor judeţului.

În aceste condiţii, sute de mii de oameni se vor bucura de condiţii de trai apropiate de cele din zona urbană, prin definitivarea lucrărilor de construcţie-modernizare de creşe şi şcoli, alimentare cu apă, reţele de canalizare, amenajarea şi modernizarea drumurilor.

Aşadar, există premise pozitive privind revitalizarea satului românesc, investiţiile considerabile din zona rurală fiind în măsură să stabilizeze populaţia, să reducă exodul spre oraşe şi să-i determine pe tineri să rămână acasă şi să perpetueze moştenirile primite din generaţie în generaţie.”