Doi polițiști reținuți de SJA pentru că au luat mită de la hoții de lemn

1754

IMG_2286Nu există un comunicat de presă al IPJ Dolj din ultimii ani în care să fie anunțat faptul că a fost prins un individ cu un camion, care a furat lemne din pădurea X. Așa  cum nu există zi în care să nu fie prezentat un caz cu unul cu o căruță, prins și căruia i s-a făcut dosar penal. Polițiștii se ocupă de infracționalitatea măruntă.

Hectare întregi de pădure din județul Dolj au fost puse la pământ, pentru că polițiștii și procurorii în loc să îi prindă pe hoți, pe cei mari, au făcut înțelegere cu ei.

Cazul de la Daneți, în care șeful Postului de Poliţie şi agentul şef adjunct din cadrul Secţiei 12 Poliţie Daneţi au fost reţinuţi de Direcţia Generală Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie (SJA) Dolj pentru luare de mită, 10.000 lei pentru a interveni într-un dosar penal privind infracţiuni la regimul silvic, este unul reprezentativ.

Pădurile din comunele Daneți și Apele Vii au fost puse la pământ de ani de zile, și nimeni nu a pățit nimic.Autoritățile locale, respectiv primarii nu sunt departe de aceste nenorociri.

”Ofiţerii de poliţie judiciară ai Serviciului Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Dolj, sub coordonarea procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au organizat, luni, 27 februarie a.c., prinderea a doi poliţişti doljeni,  Viorel Minuţă,  agent de poliţie în cadrul Secţiei 12 de Poliţie Rurală Daneţi şi Aris Constantin Dincă, şeful Postului de Poliţie Daneţi, dar şi a unui tehnician silvic,  Cîrjaliu Iulian,  care ceruseră10.000 lei de la un denunţător, pentru a nu lua măsurile legale faţă de acesta, în urma instrumentării unui dosar penal privind infracţiuni la regimul silvic. Mai exact, poliţiştii au fost de acord să primescă şpagă„mascată” sub forma unei cotizaţii, pentru a încadra faptele denunţătorului la contravenţie şi nu la infracţiune, aşa cum ar fi fost normal. Cei trei au fost reţinuţi pentru luare de mită,  complicitate la luare de mită  şi  favorizarea făptuitorului, urmând să fie prezentaţi Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă.

În urma unei anchete complexe a ofiţerilor Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj şi procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, s-a stabilit că, în cursul lunii ianuarie 2017, agentul de poliţie  Viorel Minuţă, din cadrul Secţiei 12 de Poliţie Rurală Daneţi, împreună cu un coleg, şeful Postului de Poliţie Daneţi, Aris Constantin Dincă,  l-au depistat pe  M.C.  în timp ce transporta material lemnos fără a deţine documente de provenienţă, ocazie cu care i-au întocmit proces-verbal de constatare a infracţiunii flagrante, în baza căruia s-a întocmit dosar penal înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova. Ulterior, la domiciliul lui M.C. s-au efectuat percheziţii, fiind depistate cantităţi importante de material lemnos. Pentru inventariere, s-a apelat la  Iulian Cîrjaliu,  tehnician silvic, care a constatat că, din cauza cantităţii mari de material lemnos sustras şi deţinut de  M.C.,  acesta urmează să fie cercetat penal pentru infracţiuni la regimul silvic. Numai că, după finalizarea inventarierii şi deschiderea dosarului penal,  Iulian Cîrjaliu  l-a abordat pe M.C (denunţător în cauză) şi i-a propus ca, pentru a nu fi tras la răspundere penală, să achite o „cotizaţie”, de fapt o şpagămascată, în contul Asociaţiei proprietarilor de păduri din Daneţi, în cuantum de 10.000 lei, şi amenzi contravenţionale de 6.000 lei”, arată jurnalulolteniei.ro.

”În fapt, în cursul lunii ianuarie 2017, agentul de poliţie M.V., împreună cu un coleg, (agent de poliţie D.A.C.) l-au depistat pe M.C. în timp ce transporta material lemnos fără a deţine documente de provenienţă, ocazie cu care i-au întocmit proces-verbal de constatare a infracţiunii flagrante, în baza căruia s-a întocmit dosar penal înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova. Ulterior, la domiciliul lui M.C. s-au efectuat percheziţii, ocazie cu care au fost depistate cantităţi importante de material lemnos. Pentru inventariere, s-a apelat la C.I., tehnician silvc, care a constatat că, din cauza cantităţii mari de material lemnos sustras şi deţinut de M.C., acesta urmează să fie cercetat penal pentru infracţiuni la regimul silvic. Ca urmare a întocmirii dosarului penal, C.I. l-a abordat pe denunţător şi i-a propus ca, pentru a nu fi tras la răspundere penală, să achite o „cotizaţie” unei asociaţii a proprietarilor de păduri, în cuantum de 10.000 lei, şi amenzi contravenţionale de 6.000 lei“, se arată într-un comuncat de presă al DGA.