„Dolju-n bucate” la Calafat, în Festivalul „Roadele toamnei“

4158

fotoCJCPCT Dolj_Dolju_n bucate Calafat 2016Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj continuă călătoria prin județ a proiectului „Dolju-n bucate“ și mai face un popas la Calafat, în Festivalul „Roadele toamnei“,  alături de Primăria, Consiliul Local Calafat și Casa de Cultură din localitate!

Evenimentul „Dolju-n bucate” la Calafat va avea loc sâmbătă, 7 octombrie 2017, de la ora 10:30, la Casa de Cultură, unde va fi vernisată, în interior, Expoziția foto „La vatra cu bucate ca-n povești“ realizată de C.J.C.P.C.T. Dolj, iar în fața instituției va prinde viață trainica bucătărie tradițională, cea sănătoasă, cu gust și încărcată de amintirea satului de altădată.

 Pregătirea bucatelor tradiționale este sarcină asumată de gospodine din Calafat, brutăria Basarabi, precum și de copii și tineri de la școlile gimnaziale „Constantin Gerotă“ Calafat, Ghidici, „Ștefan Ispas“ Maglavit, Asociația Vlahilor din Bulgaria și Asociația Consiliul Local al Elevilor Calafat. Implicarea benevolă în proiect și bucuria cu care și l-au asumat vin să confirme dorința comunității de conservare și promovare a identității locale.

Gustate și tăinuite vor fi bucate de-o bunătate de-ți lasă gura apă, de la turta coaptă, saramura cu pui rumenit pe jar, la sarmale, murături, conserve din cămara tradițională, ceva dulce care te duce cu gândul la copilăria lângă bunici, clătite făcute pe loc și mânjite cu gemuri și dulcețuri pregătite în casă.

Expoziția de preparate tradiționale va fi însuflețită și de un concurs de pregătit zacuscă. Un rol important în organizarea evenimentului „Dolju-n bucate” îl are în acest an și Casa de Cultură Calafat, cu implicarea dir. Cristina Crinteanu și a Marinelei Carauleanu, cunoscută și în calitate de coordonator al Ansamblului „Rozele Calafatului“.

„Dolju-n bucate” este un proiect iniţiat în anul 2014, de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, ca o călătorie prin viaţa satului tradiţional și un bun prilej pentru a stabili o trainică legătură culturală între comunităţile rurale şi a promova valorile tradiţionale ale judeţului.

După degustarea cea fără de pereche a bucatelor, oaspeții Festivalului „Roadele toamnei“ se vor bucura sâmbătă de cântec, joc și voie bună împreună cu ansamblurile „Rozele Calafatului“, „Crăițele“ Maglavit, „Brâulețul“ Ghidici; Școala Gimnazială „Ștefan Ispas“ Maglavit, Școala Gimnazială „Constantin Gerotă“ și Grădinița Nr. 4 din Calafat, Grupul vocal „Steluțe Dunărene“ condus de Ion Crăițoiu. Pot fi admirate de asemenea sculpturile și tiugile pictate, creații ale artistului plastic Bogdan Bobin.

Sărbătoarea continuă și duminică, 8 octombrie, cu întreceri sportive în Centrul Civic al Calafatului, cu program artistic susținut de ansamblurile „Rozele Calafatului“ și „Brâulețul“ Ghidici și alte surprize din partea organizatorilor.

Festivalul „Roadele toamnei“ la Calafat se va desfășura în perioada 5 – 8 octombrie.