„Dolju-n bucate”, pâine în țest, covoare tradiționale, cântec, joc și … Compact, la Ziua Comunei Afumați

4033

Ziua Comunei Afumați, care se desfășoară sâmbătă, 8 septembrie a.c., promite o mulțime de surprize pentru localnici, dar și pentru toți cei își vor face drum prin zonă. Asta pentru că acolo vor da peste bucate tradiționale pregătite  în cadrul unei noi ediții a „Doljului în bucate”, vor putea vedea o expoziție-concurs de covoare oltenești, vor putea vedea cum se cocea pâinea pe vremuri în țăst și, bineînțeles, vor avea parte și de muzică pentru toate guusturile, seara urmând să fie încheiată de trupa Compact.

Primăria și Consiliul Local Afumați, cu sprijinul Consiliul Județean Dolj și Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, organizează sâmbătă, 8 septembrie 2018, de la ora 15:30, Ziua comunei Afumați, celebrată în zi sfântă, Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică.

Pofta de joc și voie bună vine sâmbătă la Afumați cu o masă tradițională sub genericul  „Dolju-n bucate“, la pregătirea căreia vor participa gospodine din comuna gazdă, dar și din localitățile Urzicuța, Carpen și Bârca.

Ca și la edițiile anterioare ale proiectului „Dolju-n bucate“, fiecare comunitate rurală participantă la eveniment se va reprezenta prin preparate specifice acestui județ, pregătite ca-n vremea bunicilor, cu ce are omul satului în gospodăria proprie.

Pentru prima dată după aproape 20 de ani, țestul tradițional va fi repus în valoare de comunitatea locală, atât prin proiecția filmului „Întoarcerea țăstului la vatră“, realizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj cu sprijinul Primăriei Afumați, cât și prin folosirea lui pentru coacerea pâinii (azima mânjită cu roșii).

Lângă bucate se vor așeza în expoziție frumoase covoare oltenești, păstrate încă în unele gospodării, moștenire de la generațiile trecute, din vremuri în care femeile aveau războaie de țesut, iar cât era iarna de lungă lucrau covoare și carpete fie pentru uz casnic, fie pentru zestre.

Oaspeții evenimentului Ziua comunei Afumați vor putea participa și la lansarea cărții „Divertismentul de week-end“ de Constantin Preda, iar de la ora 16:00 până spre miezul nopții se vor delecta cu muzica soliștilor Olguța Berbec, Sanda Argint, Marian Medregoniu, Gabriela și Soriana Mitre, Irina Iliescu, Camil Atanase, și a celebrei trupe Compact.