Duminică, 3 mai 2020, live pe Facebook, va avea loc lansarea volumului „Confesiunile Amiralei Noir”, de Luiza Mitu

0
711

Duminică, 3 mai 2020, va avea loc lansarea volumului „Confesiunile Amiralei Noir”, de Luiza Mitu. Lansarea va avea loc online și va putea fi accesibilă vizonării publicului larg, începând cu ora 19:23, pe următorul link:

https://www.facebook.com/events/1164970640514188/.

Invitați online vor fi conf. univ. dr. Cosmin Dragoste, directorulEdituriiAius, NicolaeMarinescu, criticulliterar Daniela Micu, liderulProiectuluiMuzicalCorbu, Sergiu CORBU Boldor, criticullitararPetrișorMilitaru, autoareacărții,LuizaMitu. Evenimentulva fi moderat de personajulfictivAmirala Noir.

Volumul„ConfesiunileAmiralei Noir”, de LuizaMituaapărutînvreme de pandemie, la EdituraAius din Craiova. Volumul face parte din colecțiaPoesii, coordonată de Maria Dinu.

DesenulcoperteiîiaparțineLaurei Gabriela Dobrică, desenrealizat la unuldintre workshop-urile din cadrulprimeiediții a FestivaluluiInternaționalde Slam and Sound Poetry de la Craiova.

Designulcoperteiesterealizat de ViorelPîrligras, desenatorromân, grafician, traducătorșiscriitor de literaturăștiințifico-fantastică.

Desprevolum: O lume urâtă, ca un lup rău, cu botul căscat, stă deasupra capului tău. De ea te separă doar o aspirație, trasă însă și ea în jos de un tentacul negru al potrivnicirii. Lumea aia de sus nu e pentru tine, te va mânca cu fulgi cu tot. Mâna ta dreaptă mai caută încă să se prindă de trecut, dar stânga ține totuși o speranță și doar un obstacol te separă de idealul-inorog, mic dar curajos, pe care-l visezi. Ca să ajungi la el trebuie să te cobori. Umilință și modestie. Viitorul se bifurcă apoi. Apar noi țărmuri. Deci drumul adevărat este pe jos, nu pe sus… (Viorel Pîrligras)

„Numai pentru nebuni” stătea scris la intrarea în Teatrul Magic din Lupul de stepă. Ceva similar văd şi pe frontispiciul Amiralei.

Intarea e pe riscul propriu. O carte a unor trăiri şi experienţe atât de personale, încât, paradoxal (doar pentru o logică binară paradoxal) dobândesc un caracter general.

Dacă ai curaj, citeşte. Dar CITEŞTE, frate, CITEŞTE. Nu doar cu ochii. Sau nu doar cu sufletul. Ori cu mintea. Citeşte cu toată fiinţa ta, cu ficatul, cu sternul, cu plamânii. Cu rinichii. Şi cu toate petalele tale.

Citeşte şi urcă. Urci coborând în tine.

TU…până unde ai curaj să mergi în tine? Să cobori urcând? Până dincolo de durere.

Citeşte şi abandonează-te. Ai curaj şi lasă-te să curgi. În şi prin tine. Dacă ai ajuns suficient de adânc în înaltul din tine, vei descoperi nebunia. A ta faţă de lume. A ta faţă de lumea ta. Fosta ta lume.

De aici poţi începe şi tu experienţa de maximă sinceritate cu tine. E drum lung şi greu până la nebunie.

Citeşte, frate! Fie să renască…! (Cosmin Dragoste)

Volumulpoate fi comandat de pepaginaEdituriiAiusaici:

http://aius.ro/21-noutati/confesiunile-amiralei-noir-487?vmcchk=1

LuizaMitu(n. 31 decembrie 1984, Râmnicu-Vâlcea) este doctor înstudiitransdisciplinare, cu o tezădespreteatrulluiEugène Ionesco şilogicadinamică a contradictoriului (dezvoltată de filosoful de origineromânăStéphaneLupasco), tezăsusținutăîncadrulFacultăţii de StudiiEuropene a UniversităţiiBabeş-Bolyai din Cluj-Napoca, sub îndrumarea acad. prof. univ. dr. BasarabNicolescu. Ca bursieră P.O.S.D.RU., a satisfăcut un stagiu de cercetare de 3 luni la Paris, încadrulIniversității Paris-Est Créteil (UPEC), sub conducerealui Sylvie Jouannyşialte 3 luni la Université Toulouse Le Mirail II, sub coordonarealui Monique Martinez.

LuizaMitu a absolvitFacultatea de Litereşi Arte, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (2008) şimasterulLiteraturăromânăîn context european, Facultatea de Litere, Universitatea din Craiova (2010). A fost redactor la revista de cultură „Mozaicul” şi la e-revistaEgoPHobia.Și-a dezvoltatlatura de artist performer lucrând cu IrinelAnghel, all round-artist,înproiecteconceptuale de performance. În 2014 a fostcooptată ca asistent dramaturg înechipalui Robert Wilson și a TeatruluiNațional din Craiova,la montareapiesei„Rinocerii”. Timp de un an a fost manager interimar al Casei de Cultură „TraianDemetrescu” din Craiova. În 2017 a lucrat la producția„20 de tăceri” a grupului Karol Karol din Franța, regizată de Charles Chemin, producție realizatăîmpreună cu Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște, spectacolulfiind o PremierăîncadrulFestivaluluiInternațional Babel.

În 2018 a lucrat ca dramaturg, sub coordonarealui Charles Chemin, la spectacolul„Nopțiateniene”, compus din celedouăpiese ale lui William Shakespeare: „Timon din Atena” și „Visuluneinopți de vară”, spectacolmontat la TeatrulNațional„Marin Sorescu” din Craiova.

Înprezentesteîngerulpăzitor al ProiectuluiMuzical CORBU.