„E adevărat, E adevărat, E adevărat!“ – Teatrul ACT București, cu un nou spectacol, într-o nouă stagiune, la Teatrul Colibri

239

COMUNICAT

Teatrul pentru copii și tineret Colibri Craiova și Teatrul ACT București se reunesc în Stagiunea Colibri. ACTul 7 și aduc un nou spectacol pentru publicul tânăr și adult, o montare în premieră în România.

Joi, 26 ianuarie 2023, la ora 19:00, va fi prezentată pe scena Teatrului Colibri  piesa „E adevărat, E adevărat, E adevărat!“, montată în 2018 la Breach Theatre și aflată la prima montare în România, cu premiera la Teatrul ACT la finele anului trecut, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, cu  Emilia Bebu, Mihaela Teleoacă, Florentina Țilea, scenografia Alexandra Boerescu, muzica Alexandru Suciu, traducerea Alexandru Mâzgăreanu, revizuită de Adrian Nicolae.

Spectacolul se adresează unui public de peste 16 ani și durează 1 h 30 min (fără pauză).

Piesa reia procesul din 1612 al lui Agostino Tassi pentru violul pictoriței baroce Artemisia Gentileschi. Această dramatizare captivantă împletește transcrieri judecătorești uluitoare, cu istorie, mituri, perspective contemporane pentru a arăta cât de puțin s-a schimbat societatea în ultimele patru secole. Povestea care străbate veacuri, pune în lumină o femeie remarcabilă care s-a răzbunat prin intermediul artei sale pentru a deveni una dintre cele mai de succes pictorițe.

„La începutul anului 1612, Artemisia Gentileschi îl acuză de viol pe profesorul său de perspectivă, pictorul Agostino Tassi. Pe durata celor șapte luni de proces, tot ea, în calitate de victimă, este supusă altor abuzuri, în încercarea justiției de a descoperi adevărul. Timp de șapte luni de zile, Artemisia a afirmat neîncetat, în ciuda tuturor presiunilor atât fizice, cât și psihice, că tot ce spune este adevărat! Strigătul ei se face auzit astăzi, la mai bine de 400 de ani, prin vocea a trei actrițe minunate: Mihaela Teleoacă, Florentina Țilea și Emilia Bebu. Patru secole mai târziu, Artemisia ne vorbește pe scena Teatrului ACT despre abuz, nedreptate, artă și, nu în ultimul rând, despre puterea eliberatoare a adevărului. Spectacolul ne provoacă spre reflecție și ne pune în situația de a ne întreba: oare cât de mult s-a schimbat percepția asupra femeii în 400 de ani?” – (Alexandru Mâzgăreanu, regizor)

Artemisia Gentileschi (1593-1653) descrisă de Anna Banti ca fiind „o femeie care şi-a luat libertatea de a fi ca un bărbat“ este prima pictoriță a cărei operă a fost recunoscută în timpul vieții și prima femeie care a devenit membră a Academiei De Artă de Desen din Florența. Aceasta s-a impus prin arta sa într-o epocă în care femeile nu erau acceptate ușor de către comunitatea artistică. Ea a beneficiat de patronajul familiei de Medici, a corespondat cu Galileo Galilei și a lucrat pentru Regele Charles I al Angliei. Artemisia are la activ aproximativ 57 de lucrări, iar 49 din ele ilustrează temele cu care aceasta s-a confruntat, înfățișând personajele feminine în rol principal, cu personalități curajoase, puternice și rebele, lipsite intenționat de trăsăturile stereotipice feminine. Unul dintre cele mai cunoscute tablouri ale sale este Suzana și bătrânii (1610), atribuit Artemisiei la doar 17 ani, în care ea abordează o poveste biblică și înfățișează o tânără îngrozită de hărțuirea celor doi bărbați.

Spectacolul prezentat de cei de la Breach Theatre a obținut în anul 2018 premiile The Stage Edinburgh și Fringe First la Edinburgh Festival Fringe. (sursa: www.teatrulact.ro)

Biletele se pot procura de la Agenţia Teatrului Colibri, de luni până sâmbătă, între orele 10:00 – 13:00 / 16:00 – 19:00, iar duminica, între 10:00 – 13:00. Preț unic pentru acest spectacol: 30 lei / pers.

Mai multe informații se pot obține la tel.: 0251.412.473, pe www.teatrulcolibri.ro, www.facebook.com/TeatrulColibri.