Elevii Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Craiova – stagiu de formare profesională în Valencia, Spania

2377

colegegiul2Graţie programului Erasmus +  14 elevi însoţiţi de profesorii Dutescu Laura (responsabil proiect) şi Ica Macicas Ana Floarea (membru al echipei de implementare) de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Craiova au efectuat în perioada 12 martie – 2 aprilie 2017 un stagiu de formare profesională la CENTRO SUPERIOR DE HOSTELERIA MEDITERRANEO VALENCIA, Spania.

In cadrul proiectului intitulat « Valorizarea stagiilor de formare internaționale pe piața muncii într-o Europă în continuă schimbare » (Project Number 2016-1-RO01-KA102-024296  suma 37442euro ) au fost implicaţi elevi din clasa a XI –a, profil turism şi servicii si industrie alimentara.

In perioada noiembrie 2016– aprilie 2017 s-au desfăşurat în România activităţi de pregătire atât profesională, cât şi lingvistică şi culturală. Ca limbă de comunicare în cadrul proiectului a fost aleasă engleza, elevii urmând cursuri de pregătire de limba engleză (desfăşurate în România) şi de limba spaniolă (limba ţarii unde s-a efectuat plasamentul). Elevii au aflat date despre cultura şi civilizaţia spaniolă, în cadrul orelor de pregătire culturală, elevii vizionând atât prezentări ale Valenciei, dar şi ale Spaniei, punându-se în evidenţă tradiţiile poporului spaniol, momentele importante din istoria acestui popor.

In cele 3 saptamani de stagiu elevii au pus în practică informaţiile teoretice predate în cadrul orelor din trunchiul comun corespunzător domeniului de pregătire prin activităti practice desfăşurate în cadrul instituţiei de plasament.

Timpul petrecut în Spania a fost folosit în mod egal pentru ca elevii să inveţe să pregăteasca diverse sortimente de mâncăruri şi băuturi, dar şi modalităţi de aplicarea a măsurilor de igienă şi protecţia mediului în industria alimentară. De-a lungul întregului stagiu elevii au fost evaluaţi zilnic atât de către profesorii însoţitori, cât şi de către tutórele de stagiu.

Activităţile culturale au constat în vizite la Muzeul Oceanografic, Grădina Botánică,  Gradina Zoologică si centrul vechi al orasului.

Participarea la acest stagiu a oferit elevilor şi profesorilor prezenţi posibilitatea de a face cunoscut sistemul romanesc de învăţământ, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Craiova, obiceiuri şi tradiţii din zona Olteniei, produse culinare din bucătaria românească.

Competenţele dobândite de către fiecare elev participant la mobilitate au fost descrise în certificatul de mobilitate Europass, un adevărat paşaport profesional al beneficiarilor.