Elevii din Filiași se pot întoarce liniștiți la școală din 14 septembrie. Administrația locală a făcut investiții majore pentru ca unitățile de învățământ să fie cât mai sigure

352

Început de an școlar fără festivitățile obișnuite și cu dezinfectantul pe catedră. O serie de măsuri stricte au fost luate de Comitetul Local pentru Situații de Urgență Filiași pentru ca sute de elevi să meargă la școală în condiții de maximă protecție.

Mai sunt doar câteva zile până la primul clopoțel, iar emoțiile din acest an sunt mai mari ca niciodată. În contextul crizei sanitare existente, cei mai temători sunt părinții ai căror copii vor trebui să se așeze în bănci și să participe la cursuri într-o atmosferă mai tensionată decât în alți ani. Administrația locală a avut astfel greaua misiune de a lua cele mai eficiente măsuri atât pentru școli, cât și pentru unitățile sanitare din zonă, astfel ca întreaga comunitate să fie liniștită că începerea școlii nu va aduce cu sine o criză epidemiologică.

“Trăim vremuri grele, dar acestea nu trebuie să ajungă să îi afecteze pe copii. Sunt părinte, iar soția mea este cadru didactic. Reușesc astfel să văd lucrurile din ambele perspective. Eforturile mele sunt orientate astfel încât atât elevii, cât și cadrele didactice să fie convinși că unitatea de învățământ este un loc sigur. În acest sens, au fost alocate fonduri  speciale pentru crearea unor circuite separate de acces și ieșire din curtea și clădirea școlii, pentru achiziționarea și montarea de dispensere de dezinfectant, precum și pentru toate necesitățile semnalate de directorii școlilor și grădinițelor.  Dau asigurări că vom vom pune la dispoziție  tot ceea ce este nevoie pentru ca desfășurarea cursurilor să se realizeze în condiții de siguranță pentru elevi, părinți și profesori.”, explică Costeluș Gheorghe Ilie, primarul orașului Filiași.

Concret, pe lângă măsurile impuse de Ministerul Educației , la Filiași s-au luat și altele care să diminueze la maxim riscurile îmbolnăvirilor în unitățile de învățământ. Astfel, nu vor avea loc festivitățile obișnuite la început de an școlar, iar elevii vor fi preluați de la poarta școlii și conduși direct în clase. Părinții nu au voie să intre în școală pentru ca interacțiunile să se limiteze cât mai mult. Acestora nu li se cer declarații pe proprie răspundere privind starea de sănătate a copiilor lor, dar au posibilitatea de a alege dacă îi trimit la cursuri sau optează pentru educația on-line.

“Ne-am gândit să oferim părinților posibilitatea de a alege pentru copilul lor, astfel că, cei care din motive obiective nu vor să îi lase să participle fizic la cursuri, pot completa o cerere către dirigintele sau învățătorul clasei. În această perioadă, absențele elevului o să fie motivate în baza cererii doar dacă participă la cursurile on-line. Pentru ceilalți vom asigura dezinfectarea tuturor spațiilor interioare și exterioare ale clădirilor unităților de învățământ, se vor monta dispensere și covorașe dezinfectante pe toate căile de acces, dar și la grupurile sanitare. Pe catedră vor fi montate de asemenea dispensere cu dezinfectant, la ușa clasei se va pune câte un covor dezinfectant, iar diriginților și învătătorilor li se vor pune la dispoziție câte un set de 50 de măști pentru a le oferi elevilor care au pierdut, au uitat sau și-au deteriorat măștile de protectie. Triajul epidemiologic se va face de către cadre medicale de Medicină Școlară atât pentru elevi, cât și pentru profesori. În plus, am hotărât să asigurăm testarea gratuită a cadrelor didactice și a elevilor care prezintă simptome la Compartimentul de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Filișanilor”, dă asigurări primarul orașului.

De altfel, investițiile în unitățile de învățământ s-au făcut cu responsabilitate și înainte de izbucnirea pandemiei. Clădirea Școlii Gimnaziale din oraș a fost anvelopată, iar acum urmează să fie și clădirea Liceului Tehnologic “Dimitrie Filișanu”.

“Pe lângă ceea ce am reușit să consolidăm până acum, am accesat și fonduri europene prin intermediul Programului Operațional 2014-2020, astfel încât să putem moderniza două corpuri de clădire aparținând Licelui Tehnologic. Tot aici s-a realizat și un teren multifunctional cu nocturnă pentru defășurarea în condiții decente a orelor de sport. Nu i-am uitat nici pe preșcolari, astfel că am început proiectul reabilitarea termică a clădirilor în care își desfășoară activitatea trei grădinițe din oraș. În plus, vom construi încă o grădiniță.”, explică edilul-șef.

Și unitățile medicale au primit investiții și dotări care să ofere servicii de calitate filișenilor.

„Acum, în vremurile crizei sanitare extrem de grave pe care o traversăm, este foarte important pentru întreaga comunitate să știe că vor avea parte de servicii medicale la cele mai înalte standarde posibile. Ne-am preocupat în mod special de sănătatea locuitorilor noștri. Am investit în lucrarea de extindere a sălii de așteptare pentru urgențe și în construirea policlinicii din incinta Spitalului Filișanilor. Încă din 2018, acest beneficiază de un sediu nou, dotări și aparatură ultramodernă, saloane cu televizor, aer condiționat și frigider. De câteva luni a fost achiziționat și un computer tomograf. Toate aceste investiții vor continua în măsura în care apar noi necesități impuse de situația epidemiologică.”, promite Costeluș Gheorghe Ilie, primarul orașului.

Orașul Filiași a devenit cunoscut în toată țara pentru decizia municipalității de a dezinfecta sistematic toate spațiile publice închise sau deschise, atât pe perioada stării de urgență, cât și pe toată perioada stării de alertă. Acesta dă asigurări că toate aceste măsuri vor continua, de aceea și-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar din partea PSD.

 

Comandat de Partidul Social Democrat Organizatia Judeteana Dolj,
CUI mandatar finaciar: 21200019