Programul Național de Dezvoltare Locală II, lansat de peste un an de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, aduce în Dolj peste 800 de milioane de lei, în circa 140 de investiții în majoritatea unităților administrativ-teritoriale din județ. Modernizarea drumurilor, extinderea rețelelor de apă, construirea și reabilitarea de grădinițe, școli și unități medicale, construirea de poduri, precum și investiții ce vizează iluminatul public sunt printre cele care vor fi realizate în județul Dolj, prin acest program.
Doljul este unul dintre județele de top în ceea ce privește alocarea de bani prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL II), cu o sumă totală alocată de 808.330.119,94 de lei, pentru un total de 139 de investiții în majoritatea comunelor, orașelor și municipiilor din județ. Realizarea acestora înseamnă un județ modernizat pentru oameni, având în vedere că sunt investiții ce țin de cetățeni și de nevoile lor reale.
„PNDL II înseamnă dezvoltarea semnificativă a județului Dolj. Nu este un secret faptul că Doljul a primit o sumă foarte mare de bani prin acest program, tocmai pentru că actuala guvernare este conștientă de nevoile care există în această zonă. Investițiile sunt dintre cele mai diverse, iar ele sunt construite pe ceea ce au oamenii nevoie. Vorbim despre modernizarea de drumuri, construirea și reabilitarea de școli și grădinițe, de dispensare, reabilitarea rețelelor de iluminat, dar și extinderea și reabilitarea celor de apă și canalizare. Sunt lucruri de care oamenii au nevoie și pe care primarii lor le știu. Tocmai de aceea, PNDL II este o șansă în plus pe care autoritățile locale o au pentru a se dezvolta”, a declarat deputatul PSD de Dolj, Eliza Peța-Ștefănescu.
La nivelul județului Dolj, aproximativ 40 de investiții vizează grădinițe și școli, circa 20 se referă la drumuri, fie ele de interes local, comunale, vicinale sau județene, aproximativ 20 fiind și numărul investițiilor din domeniul apei și canalizării. Totodată, peste zece obiective de interes medical vor fi reabilitate, construite sau dotate cu echipamentele necesare.
„Lucrările desfășurate aduc un aer proaspăt îndeosebi comunelor, care au nevoie de astfel de lucrări de modernizare. Este important ca oamenii care trăiesc în aceste locuri, în acest județ care s-a dezvoltat enorm în ultimii ani, să aibă toate condițiile necesare unui trai decent. Consider că interesul autorităților locale pentru construirea sau reabilitarea de grădinițe sau școli este vital, având în vedere faptul că educația copiilor înseamnă baza viitorului României. Este important ca preșcolarii și elevii din mediul rural să aibă condițiile necesare pentru studiu, astfel încât aceștia să poată fi educați corespunzător, chiar dacă nu locuiesc în orașele mari. Desigur, școlile și grădinițele, alături de lucrările ce vizează drumuri, de investițiile în apă și canalizare, dar și de cele de interes medical, înseamnă un avans important pentru localitățile doljene”, a conchis deputatul PSD de Dolj, Eliza Peța-Ștefănescu.
La nivel național, conform ultimelor statistici, PNDL II înseamnă 6.718 de obiective de investiții incluse la finanțare, fiind încheiate, deja, 6.650 de contracte de finanțare.