Expoziția ANI DE ZILE a artistului Florin Mitroi se deschide vineri, la Muzeul de Artă Craiova

1013

Muzeul de Artă Craiova în parteneriat cu Muzeul de Artă Recentă București invită iubitorii de artă vineri, 12 octombrie 2018, ora 18:00, la deschiderea oficială a expoziției Ani de Zile.Florin Mitroi – curator Erwin Kessler.

Este cel mai amplu eveniment dedicat acestui artist, și aduce la Craiova, orașul natal al lui Florin Mitroi, o selecție reprezentativă de lucrări ce provin din colecția MARe sau colecții private din România, unele dintre acestea fiind prezentate publicului în premieră. Suportul teoretic al proiectului este volumul Zile, autor Erwin Kessler, apărut în cursul acestui an la Editura Humanitas, acesta fiind cea mai substanțială analiză consacrată operei acestui artist.
„Florin Mitroi (1938-2002) este unul dintre cei mai secreți și impenetrabili artiști români contemporani. În ciuda vizibilității sale ca profesor la Institutul Nicolae Grigorescu (ulterior Academia de Artă) din București, din 1961 până în 2002, el nu a atins notorietatea în timpul vieții, chiar dacă după 1989 a fost profesorul unora dintre cei mai cunoscuți tineri artiști ai școlii bucureștene de artă: de la Dumitru Gorzo și Suzana Dan la Alexandru Rădvan și Anca Benera.
Florin Mitroi a fost văzut preponderent în expoziții colective, începînd cu anii 1960, dar doar atunci cînd i s-au cerut lucrări. Ideea de a expune public nu făcea parte din programul artistic al lui Florin Mitroi. În 1993 a avut singura expoziție personală antumă, la Galeria Catacomba. Aceasta a revelat un artist cu o operă perfect împlinită. Un artist complet ca mijloace de expresie și complex ca tematică și iconografie, dar opac pentru public, din punctul de vedere al țintelor artei sale. Pur estetice, spirituale, politice, intelectuale, mitologice, etice, fiecare dintre aceste determinații putea să dea o direcție de abordare, dar reunirea lor nu putea da seama despre un demers unitar.
Reținerea de a (se) expune și puținătatea lucrărilor prezentate puteau lăsa impresia unei opere restrînse. Abia după dispariția lui Florin Mitroi opera sa a putut fi apreciată, nu doar la justa ei valoare, ci și la justa ei dimensiune. Sute de lucrări și mii de desene ne relevă astăzi un artist pasional, de un intens tragism, ce emană din lucrări de o brutalitate, vehemență și exigență artistică fără egal.
Expoziția Ani de zile.Florin Mitroi de la Muzeul de Artă Craiova îl prezintă dar totodată îl configurează și îl interpretează pe artist din perspectiva unui sui generis jurnal al operei sale, a cărei particularitate constă în datarea atentă și completă a fiecărei lucrări. Un adevărat poligon subteran al exploziilor psihice, desenele lui Florin Mitroi, dintre care vor fi prezentate la Craiova, pentru prima dată de la dispariția artistului, câteva suite reprezentative, se constituie într-o confesiune fără oprire a artistului despre sine, care oferă totodată o oglindă crudă și concomitent extatică a epocii sale. Desenul a reprezentat pentru Florin Mitroi retorta în care a fost distilată o creație frenetică, marcată de violență, erotism, suicid, critică socială impenitentă și nesupunere politică, totul atins de o aspirație permanentă spre perfecțiune formală. Contemplarea acestei naturi polare și contradictorii va fi posibilă în expoziția de la Craiova, unde vor fi prezentate și seriile de peisaje abstracte, împreună cu o selecție din semne geometrice, simbolice-mistice-erotice, dar și o întreagă grupare din cele mai evocatoare Securi ale artistului, în care, sub aparența unor naturi moarte, se desfășoară un întreg teatru caracterologic al puterii, agresivității și resemnării.” (Erwin Kessler- curator)

Expoziția Ani de Zile.Florin Mitroi poate fi vizitată în perioada 12 octombrie – 9 decembrie 2018, marți – duminică, orele 10:00 – 17:00. În prima zi de marți a fiecărei luni, intrarea este gratuită.