Fântâna Purcarului a fost renovată!

0
1909

După mai mulți ani în care aceasta se afla într-o strare avansată de degradare, în acest an am redat craiovenilor acest monument istoric din Craiova!

Fântâna Purcarului se află în Piaţa Veche, în plin centrul oraşului, fiind cunoscută şi ca fântâna din Piaţa Elca sau Piața Veche.

Aceasta a fost construită în anul 1818, în zona vechiului târg, la poala hanului Hurezi.
Inscripţia în chirilică dă numele ctitorilor şi anul construcţiei: “…s-au făcut această fântână cu toată osteneala dumnealui Pavel Teodor, zis Purcarul şi dumnealui Marin Buluchaşa, în anul Domnului 1818…”.

Fântâna Purcarului a fost reparată de mai multe ori de-a lungul timpului, renovările făcând ca forma actuală să difere complet de cea inițială. Deși în cartea “Istoria ilustrată a Craiovei” se menționează două reparații, una în 1927 și una în 1943, un articol de N. Gh. Dinculescu din Arhivele Olteniei din 1928 menționează că “în strada
Sf. Dumitru din Craiova în apropiere de Piața Elca, se găsește în ruină o cișmea, a cărei ființă a trecut de un secol. ”

Prin lucrările efectuate am încercat să păstrăm aspectul acesteia cât mai apropiat de cel din documentele ce s-au găsit în arhive despre această cișmea.

#FantanaPurcarului
#AdministratiaPSD

Mihail Genoiu

primar municipiul Craiova

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.