FOTO/Elicopterul SMURD și o căruță pentru stins incendii de acum 100 de ani prezentate la defilarea pompierilor doljeni de ziua lor

1327

Cadrele Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Dolj și-au sărbătorit, astăzi, ziua, printr-un ceremonial militar-religios dedicat omagierii eroilor pompieri căzuți în urmă cu 170 de ani în istorica bătălie de pe Dealul Spirii. Le-au fost alături reprezentanți ai administrației publice locale și județene, dar și craioveni, care s-au bucurat de parada organizată la finalul ceremoniei. Pentru prima dată, o căruță folosită acum o sută de ani la stingerea incendiilor a defilat pe centrul Craiovei, parada fiind încheiată de elicopterul SMURD.

Activitățile, desfășurate în fața Primăriei Craiova, au demarat cu primirea onorului şi trecerea în revistă a formaţiei, apoi a fost prezentată semnificaţia Zilei Pompierilor din România și mesajele șefilor structurilor centrale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Au fost avansați în gradul următor, înaintea împlinirii stagiului minim, un ofițer și 7 subofițeri ai ISU Dolj și au fost premiate loturile reprezentative ale serviciilor voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă care au câştigat etapa judeţeană a concursurilor profesionale.

Manifestarea s-a încheiat cu defilarea echipajelor și a tehnicii de intervenție. Un lucru inedit a fost apariția la paradă a unei căruțe vechi de 100 de ani, care, la vremea respectivă, era folosită pentru stingerea incendiilor. Și tot pentru prima dată, la paradă a fost prezent și elicopterul SMURD.

Tot în cadrul festivităților dedicate Zilei Pompierilor, ieri, la sediul ISU Dolj, a fost lansat și al doilea volum al cărţii Istoricul Grupului de Pompieri al Judeţului Dolj (1956-1973), semnată de dr. Laurențiu Ștefan Szemkovics, col. dr. Constantin Florea și lt. col. Florin Cocoșilă.

În plus, astăzi, în toate subunitățile ISU Dolj din județ și din Craiova este “Ziua Porţilor Deschise”.