FOTO/ Mesajul ministrului Apărării, Mihai Fifor, transmis de la Craiova: „Împreună suntem NATO!”

816

Mihai Fifor, ministrul Apărării, a fost, astăzi, într-o vizită de lucru la Craiova la Comandamentul Brigăzii Multinaționale Sud-Est (HQ MN BDE-SE). A trecut în revistă, împreună cu șeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, și cu șefii structurilor centrale, stadiul îndeplinirii obiectivelor asumate de România în operaționalizarea acestui important comandament aliat înființat, în 2017, pe teritoriul țării noastre.
Mihai Fifor a postat apoi, pe pagina sa de socializare, concluziile vizitei și mesajul fern că suntem o parte importantă a NATO: Parte componentă a Structurii de Forțe NATO, HQ MN BDE-SE se află sub comanda operațională a Comandamentului Suprem al Forțelor Aliate din Europa, controlul operațional fiind exercitat de Comandamentul Aliat Întrunit de la Napoli, prin Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est (MND-SE) de la București.
Odată cu apropiata atingere a Capacității Finale, prevăzută pentru toamna acestui an, Comandamentul Brigăzii Multinaționale de la Craiova va asigura o capabilitate ridicată de a comanda forțe dislocate în regiunea de Sud-Est a granițelor NATO, cu o importantă contribuție la apărarea colectivă a Alianței.
Brigada va fi în măsură să asigure comanda și controlul unei operații NATO de tip Articol 5 – Apărare Colectivă, pentru a contribui în acest fel la consolidarea flancului sud estic al Alianței, la securitatea teritoriului și populației statelor membre.
Din discuțiile purtate cu echipa de comandă multinațională a HQ MN BDE-SE, reiese foarte clar că lucrurile sunt în graficul și în evoluția așteptate.
La Summit-ul NATO de la Bruxelles, România și-a îndeplinit obiectivele legate de agenda care s-a aflat în dezbaterea liderilor aliați, reușind să impunem Regiunea Mării Negre drept un subiect distinct de dezbatere și planificare pentru aliați și, la fel de important, acceptarea ofertei țării noastre de a găzdui un comandament de nivel corp de armată. Acest comandament va asigura și integrarea operațională deplină a Brigăzii Multinaționale de la Craiova. 
Prin astfel de măsuri, România se afirmă cu toată hotărârea, ca un adevărat pol de stabilitate pe flancul estic al alianței și demonstrează adeziunea la valorile comune care definesc Alianța Nord Atlantică. Mesajul transmis de aici, de la Craiova, de competenta echipă de comandă a Brigăzii Multinaționale Sud-Est este cât se poate de clar: “NATO este aici. NATO este puternic. NATO este unit!” La care aș adăuga că, împreună, cu adevărat, suntem NATO!