Întâlnire de lucru pentru realizarea celui de-al doilea fir de aducțiune a apei Isvarna – Craiova

3241

intalnire Isvarna (6)Realizarea celui de-al doilea fir de aducțiune a apei Isvarna – Craiova, o investiție cu valoarea de aproape 130 de milioane de euro, care urmează să fie finanțată din fonduri europene, în cadrul celei de-a doua faze a Master Planului pentru apă și evacuarea apelor uzate, a fost subiectul central al unei întâlniri de lucru desfășurate miercuri după-amiază, în localitatea Isvarna, cu participarea reprezentanților din conducerea Consiliilor Județene (CJ) Dolj și Gorj, a Primăriei Municipiului Craiova și a SC Compania de Apă Oltenia SA.

La discuții au fost prezenți, de asemenea, primarii localităților situate pe traseul conductei, arhitecții-șefi ai celor două județe și specialiști din aparatele proprii ale consiliilor județene, dar și factori de decizie din instituții implicate în implementarea proiectului.

În deschiderea întâlnirii de lucru, au fost prezentate de către directorul general al SC Compania de Apă Oltenia SA, Constantin Mitriță, datele tehnice ale investiției, precum și traseul noii conducte. Totodată, discuțiile purtate au contribuit la consolidarea relațiilor de colaborare, cu un rol major în depășirea obstacolelor inerente unui proiect de amploare, cu atât mai mult cu cât noua aducțiune de apă va traversa proprietăți private, dar și porțiuni de cale ferată și drumuri naționale.

De altfel, în acest context, Ion Prioteasa, președintele CJ Dolj și, totodată, al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Oltenia“, a subliniat faptul că parteneriatul între autoritățile din cele două județe reprezintă cheia succesului în derularea unui demers emblematic pentru întreaga regiune.

La rândul său, președintele CJ Gorj, Cosmin Mihai Popescu, a afirmat disponibilitatea instituției pentru susținerea investiției în realizarea celui de-al doilea fir de aducțiune Isvarna – Craiova.

Primarul interimar al Municipiului Craiova, Mihail Genoiu, a precizat că implementarea proiectului reprezintă o provocare pentru toți cei implicați, în condițiile în care acesta constituie demersul cu cea mai mare anvergură din întreaga perioadă de absorbție a fondurilor europene.

În cadrul discuțiilor, a fost evidențiat rolul important pe care actualul ministru al Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu, primar al Municipiului Craiova în perioada 2012-2017, l-a avut în inițierea și derularea primelor etape ale proiectului de realizare a noii aducțiuni de apă de la Isvarna.

Localitățile care vor fi alimentate din firul II Isvarna sunt, din județul Dolj, municipiul Craiova, orașul Filiași și comunele Brădeşti, Coţofenii din Faţă, Almăj, Işalniţa, Şimnicu de Sus, iar din județul Gorj orașul Rovinari și comunele Brănești, Câlnic, Godinești, Plopșoru, Telești, Tismana și Țânțăreni.

Valoarea totală a investiției pentru cel de-al doilea fir de aducțiune Isvarna – Craiova este de 128.457.897 de euro, reprezentând cheltuieli cu reabilitarea conductei pe o lungime de 27,4 kilometri, extinderea ei cu o lungime de 96,4 kilometri, precum și amenajarea incintei de captare la Isvarna și a noii stații de hipoclorit.

Proiectul privind realizarea aducțiunii de apă de la Isvarna face parte dintre demersurile cuprinse în cea de-a doua etapă a Master Planului pentru apă și evacuarea apelor uzate, cu o valoare totală de 434.595.564 de euro, inclusiv TVA. În județul Dolj, celelalte investiții din această fază vizează 22 de localități: cele 3 municipii (Craiova, Calafat, Băilești), 2 orașe (Bechet și Dăbuleni) și 17 comune (Breasta, Bucovăț, Călărași, Cârcea, Cerăt, Coțofenii din Dos, Ghercești, Ișalnița, Maglavit, Malu Mare, Mischii, Ostroveni, Pielești, Piscu Vechi, Poiana Mare, Rast, Șimnicu de Sus).

BIROUL DE PRESĂ