Comunicat de presă

Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează vineri, 27 septembrie 2024, ora 17.00, în salonul expozițional, lansarea volumului Stânga americană, Trump, Biden și Orientul Mijlociu, autor Simona Vrăbiescu Kleckner.   

Moderatorul evenimentului va fi conf. univ. dr. Ionuț Cojocaru, de la Universitatea Politehnica București, care va prezenta publicului volumul lansat, detaliind temele centrale, precum analiza stângii americane, impactul politic al administrațiilor Trump și Biden asupra  Orientului Mijlociu și asupra politicii globale.

Lansarea volumului Stânga americană, Trump, Biden și Orientul Mijlociu va fi urmată de o dezbatere la care, alături de autoare și de moderator, vor participa invitații: jurnalistul Marius Ghilezan, lect. univ. Constantin Crăițoiu, scriitorii Ion Munteanu și Tudor Nedelcea și jurnalistul Mircea Canțăr. Discuțiile se vor purta în jurul temelor abordate în volumul lansat, precum relațiile internaționale, impactul deciziilor politice americane asupra Europei și Orientului Mijlociu, implicațiile pentru țara noastră.

Evenimentul de lansare va cuprinde și o expoziție de afișe cu imagini din albumele foto ale autoarei, donate Muzeului Cărții și Exilului Românesc.

Autoarea acestui volum, Simona Vrăbiescu Kleckner, este rudă a familiei Dumitru și Sofia Dianu, căreia i-a aparținut Casa Dianu, clădirea care adăpostește astăzi Muzeul Cărții și Exilului Românesc. În cartea „Pe urmele mele în două lumi: România-SUA”, Simona Vrăbiescu Kleckner rememorează un episod petrecut în anul 1944, când ocupaţia rusă în Craiova a găsit-o în Casa Dianu: „[…] în a treia noapte, ne-am trezit într-o gălăgie imensă. Erau țipete în rusește, bufnituri de greutăți pe scara principală de marmoră și, după un timp, am auzit claviatura pianului, gemând sub lovituri repetate.  Știam că în seara precedentă nu aveam niciun rus în casă. Dar mai știam că, de când ne-au invadat, comisia sovietică rechiziționa casele cele mai frumoase și mai spațioase, fără aprobarea proprietarului. A fost și cazul casei lui Tante Sofi, când au venit rușii seara târziu să se instaleze. Am ieșit amândouă să vedem despre ce este vorba. Erau foarte mulți ruși, cu multe cufere și cutii ambalate. În mijlocul tumultului, un rusnac beat, cu inclinații musicale, stătea pe scaunul din fața pianului pe care îl maltrata, trâgând peste clape, nu cu mâna, nu cu pumnul, ci cu cizmele, când cu piciorul drept, când cu cel stâng. Am rămas înmărmurită. Nu mai văzusem așa o desfrânare. […] A doua zi am aflat că rușii au rechiziționat casa pentru comandamentul sovietic. Zvonul a fost că venise acolo pentru câteva zile chiar mareșalul Rodion Malinovski, președintele Comisiei Aliate (Sovietice), cel care ulterior va fi înmormântat în Piața Roșie, lângă Kremlin.” – Simona M. Vrăbiescu Kleckner – „Pe urmele mele în două lumi: România- SUA”.

Biroul de presă al Muzeului Cărții și Exilului Românesc