Lia Olguța Vasilescu în discursul susținut în plenul Camerei Deputaților la votarea Legii Pensiilor: Punctul de pensie se dublează în interiorul mandatului nostru

1516

Lia Olguța Vasilescu, inițiatorul proiectului de lege cât a fost ministru al Muncii, a prezentat legea și avantajele aduse pensionarilor, și le-a mulțumit pentru sprijin celor care au muncit la acest act normativ, în discursul susținut astăzi, în plenul Camerei Deputaților, la dezbaterile pe Legea Pensiilor:

„Ne aflăm în fața celui mai important proiect de lege din 2018, care privește nu doar peste 5 milioane de pensionari, dar și generațiile următoare. Este o lege la care s-a lucrat temeinic și aș vrea pe această cale să le mulțumesc specialiștilor de la Casa Națională de Pensii care nu doar că au scris textul acestei legi dar au făcut și nenumărate simulări astfel încât să nu avem nici un fel de problemă în aplicarea acestei legi. Ea respectă și programul de guvernare, dar mai important decât orice este o lege aplicabilă care are avizul ministerelor de Finanțe, Justiției și al Consiliului legislativ inclusiv pe chestiuni care de la această tribună au fost sesizate ca fiind de constituționalitate.

Cel mai important principiu al legii este fără îndoială contributivitatea, dar s-a urmărit în același timp eliminarea mai multor inechități cum ar fi pensii diferite între femei și bărbați sau pensii diferite între persoane care aveau același punctaj și au lucrat același număr de ani. În același timp aș vrea să subliniez un lucru și anume că nu mai este posibil ca persoane care au contribuit 35 de ani să aibă aceeași pensie minimă cu persoane care au contribuit sub 10 ani așa cum se întâmpla până acum. Iarăși un lucru pe care vreau să-l subliniez, punctul de pensie se dublează în interiorul mandatului nostru deci nu după 2021 așa cum s-a tot repetat în spațiul public. Pornim de la 871 de lei punctul de pensie în anul 2016, în prezent suntem la 1100 de lei, anul viitor va fi 1265 de lei, iar în 2020, deci în interiorul mandatului nostru va fi 1775.

Apar, de asemenea în această lege noi beneficii, se păstrează dreptul soțului supraviețuitor de a beneficia de 50% din pensia soțului decedat, dar dacă dorește să-și păstreze pensia proprie poate să cumuleze 25% din pensia soțului decedat, deci se merge pe principiul cel mai avantajos.

S-au redefinit gradele de handicap de o asemenea manieră încât să se poate cumula pensia de invaliditate cu alte venituri, apare posibilitatea de a exista și alte locuri de muncă în condiții speciale față de ceea ce este la ora actuală în legislație, apare posibilitatea diferențierii pensiilor în funcție de anii lucrați, apare posibilitatea de a opta pentru pensia mai avantajoasă. Aici aș vrea să ridic o problemă: cei care primesc pensie de invaliditate și vor să opteze pentru pensia socială, dacă este mai avantajoasă, rămân în bugetul de asigurări sociale.

Apare desigur și acest principiu atât de blamat de datorat și plătit, dar să nu uităm faptul că anul trecut aveam 2 milioane de persoane care nu aveau contribuțiile plătite ceea ce nu este în regulă și vă asigur că în toate legile din Uniunea Europeană există acest principiu de a-ți plăti contribuțiile dacă vrei să fii pensionar, sigur că ne-am gândit că sunt foarte multe companii inclusiv de stat care nu au achitat contribuțiile pentru angajați și am considerat că dacă statul nu și-a activat toate mecanismele de apărare este greșeala statului și bineînțeles că nu va fi penalizat cetățeanul.

Nu va mai exista vreo pensie recalculată care să scadă. Este prevăzut acest lucru în lege”.

Și a încheiat cu un exemplu de calcul a unei pensii după noua lege, care arată o creștere consistentă.