Listele de așteptare pentru CT și RMN, o realitate și anul acesta

276

Autoritățile au promis că investigațiile de tip RMN sau CT nu vor mai fi o problemă pentru pacienții asigurați, dar realitatea arată, cel puțin în clinicile din județul Dolj, că listele de așteptare continuă să existe și anul acesta. 

În situația în care nu își permit să plătească aceste servicii medicale, tarifele fiind destul de ridicate, singura soluție rămâne tot înscrierea pe o listă de așteptare.

Când sună să facă această înscriere, pacientul află că pe lista respectivă sunt deja 2.500-3.000 de persoane, în funcție de clinică.

Reprezentanții unităților medicale care fac astfel de investigații spun că, de ani buni, de vină este plafonul alocat.

Cerințele sunt multe, în creștere în ultimul an, iar sumele pe care statul le decontează nu acoperă cheltuielile pe care o clinică le face cu aceste tipuri de investigații medicale.

Singura soluție este, dacă doljenii au nevoie de astfel de investigatii, să le facă plătind tariful integral.

Referitor la costuri, pentru o regiune a coloanei, de exemplu, investigația tip RMN este plătită cu 520 de lei sau chiar cu 770 de lei, în funcție de clinică și dacă se face cu sau fără substanță de contrast.

În prezent, nici pentru efectuarea unui CT nu mai sunt locuri disponibile, listele însumând și aici mii de pacienți.

Tarifele sunt cuprinse între 210 și 260 de lei „pe elemet” și cresc dacă se utilizează substanță de contrast pentru efectuarea investigației.

Șanse mai mari au doljenii care se confruntă cu afecțiuni ce presupun investigații de monitorizare. Este plafon separat pentru acestea și programările se pot face chiar și la două săptămâni distanță din momentul efectuării apelului telefonic către clinică.

Sunt unele clinici, în Craiova, care au început să facă astfel de programări pentru decembrie, iar pentru ianuarie nu mai fac pentru că nu se știe dacă acest program va avea continuitate anul următor.

Potrivit Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, începând cu data de 1 octombrie 2020, „pentru a facilita accesul la investigaţii medicale paraclinice acordate în ambulatoriul de specialitate, necesare monitorizării pacienţilor cu COVID-19 după externare, precum şi a pacienţilor diagnosticati cu boli oncologice, diabet zaharat, cu boli cardiovasculare, boli rare, boli neurologice şi boli cerebrovasculare, furnizorii de investigatii paraclinice pot acorda investigaţiile, chiar dacă depăşesc valoarea de contract”.

”Monitor 1” – dacă investigațiile paraclinice se recomandă pentru monitorizarea pacienților diagnosticați cu COVID-19 după externarea din spital,

”Monitor 2” – dacă investigațiile paraclinice se recomandă pentru monitorizarea pacienților diagnosticați cu boli oncologice,

”Monitor 3” – dacă investigațiile paraclinice se recomandă pentru monitorizarea pacienților cu diabet zaharat,

”Monitor 4” – dacă investigațiile paraclinice se recomandă pentru monitorizarea pacienților diagnosticați cu boli cardiovasculare,

”Monitor 5” – dacă investigațiile paraclinice se recomandă pentru monitorizarea pacienților diagnosticați cu boli rare,

”Monitor 6” – dacă investigațiile paraclinice se recomandă pentru monitorizarea pacienților diagnosticați cu boli neurologice,

”Monitor 7” – dacă investigațiile paraclinice se recomandă pentru monitorizarea pacienților diagnosticați cu boli cerebrovasculare.

Potrivit legii, medicul va aplica semnătura şi parafa asupra acestei menţiuni.

Totodată, pacientul va informa furnizorul despre tipul de monitorizare specificat pe biletul  de trimitere, astfel încât să fie programat în timp cât mai scurt pentru efectuarea investigaţiilor recomandate.

În județul Dolj, nu este primul an când pacienții se confruntă cu astfel de situații și, din acest motiv, mai ales dacă situația o impune, cei mai mulți plătesc din buzunar contravaloarea serviciului medical, deși lunar achită contribuția la CAS.