Lucian Ciobanu, primarul municipiului Calafat: Linia de credit este menită să sprijine realizarea proiectelor pe fonduri europene

2496
foto: ziaruldecalafat.ro
foto: ziaruldecalafat.ro
foto: ziaruldecalafat.ro

Pentru că opoziția, în speță PNL, a lansat la nivelul municipiului Calafat o serie de dezinformări cu privire la împrumuturile pe care le va face Primăria și cum vor fi ele folosite, primarul Lucian Ciobanu a ținut să facă o serie de precizări:

”Informatiile aparute reprezinta doar jumatati de adevaruri puse intr-o cheie tendentioasa care deformeaza grav scopul acestui demers care este menit doar sa sprijine realizarea proiectelor pe fonduri europene.

Linia de credit in cauza nu va fi folosita pentru realizarea unor obiective de pe lista de investitii ci numai pentru decontarea devizelor partiale de lucrari dezvoltate pe fonduri guvernamentale sau europene. Conform normativelor in vigoare orice orice lucrare realizata partial pe fonduri europene este platita initial de catre primarie urmand sa fie decontata apoi de catre organismele abilitate dupa caz.

Primaria Municipiului Calafat nu dispune de un buget capabil sa sustina asemenea cheltuieli de aceea am apelat la solutia unui imprumut. Acesta este o linie de credit care genereaza costuri decat pentru perioada si pentru sumele pentru care este folosita. De exemplu daca pe Programul Operational Regional la realizarea unui proiect privind Spitalul Municipal este de achitat o suma partiala de cateva sute de mii de euro va fi accesata aceasta suma din linia de credit urmand sa fie returnata in aproximativ 60 de zile in momentul in care aceasta va fi decontata de catre organizatiile abilitate in acest sens.

Deci perioada pentru care vor fi costuri reprezentate de dobanzi este de aproximativ 60 de zile si numai pentru suma pentru care va fi folosita. Revin si accentuez faptul ca doar asa putem sa realizam proiecte mari pe fonduri europene deoarece bugetul local nu permite asemenea cheltuieli. De asemenea, mentionez ca acesta linie de credit va avea si girul tuturor institutiilor de specialitate si avizul Consiliului Local  si va fi realizat prin licitatie publica cu respectarea legilor in vigoare”.