Lucruri pe care ar trebui să le ştii înainte de a începe să sudezi

358
https://cdn.pixabay.com/photo/2016/05/20/20/02/metalworking-1405852_960_720.jpg

Aparatele de sudură pot fi intimidante prin cantitatea de energie pe care o folosesc pentru fuziunea metalelor şi, dacă nu le vei folosi corespunzător, este extrem de uşor să te accidentezi. Cu toate acestea, cu puţin efort şi cu instrumentele adecvate, în timp poţi deveni suficient de bun pentru a aborda orice proiect. 

Cu cât vei exersa mai mult, cu atât vei deveni mai profesional, iar folosirea aparatelor sudură tip MMA, MIG, MAG, TIG sau autogen nu va mai fi o problemă pentru tine. Iată care sunt cele mai importante lucruri de care ar trebui să ţii cont înainte de a începe să sudezi.

Siguranţa nu este opţională

Înainte de a te gândi să te apuci de sudură, asigură-te că deţii echipamentul potrivit. Ai nevoie de haine sau o jachetă rezistentă la foc, ochelari de protecţie, mănuşi de sudură şi o cască de sudură omologată. În ultimii ani, căştile de sudură au evoluat foarte mult. Pentru a uşura lucrurile, caută un model cu întunecare automată.

De asemenea, înainte de a începe să sudezi, asigură-te că ai ventilaţia adecvată sau foloseşte un sistem de extragere a fumului. Nu suda în apropierea materialelor inflamabile şi alege o locaţie în care este spaţiu suficient pentru scânteile care vor sări.

Învaţă tot ce se poate despre metodele de sudare

Pentru a putea alege aparatul şi tipul de sudură, trebuie să înveţi cât mai multe lucruri despre metodele de sudură pe care le poţi folosi. Nu te lăsa descurajat de termeni precum MIG, TIG sau sudura cu băţ. Iată-le explicate în funcţie de complexitate, de la cele simple la cele care necesită mai multă experienţă şi abilităţi pentru a fi utilizate.

Sudura cu sârmă

Este un tip de sudură care foloseşte o bobină de sârmă alimentată printr-un pistol. Alimentarea constantă reduce numărul de porniri şi de opriri şi uşurează lucrările pentru cei mai puţin experimentaţi. Cu acest tip de sudură este mai uşor să obţii îmbinări frumoase. De asemenea, este o metodă economică, rapidă şi foarte potrivită pentru sudarea tablelor subţiri. 

Sudura cu sârmă poate fi MIG (cu gaz inert metalic) sau cu miez de flux. Sudura MIG se bazează pe un flux constant de gaz de protecţie împotriva contaminării. Gazul este introdus în pistolul de sudură dintr-o butelie de gaz.

Din păcate, sudură MIG este dificil de utilizat în aer liber, pentru că vântul poate disipa gazul de protecţie. De asemenea, trebuie să tragi după tine butelia cu gaz care nu este foarte uşoară. 

Sudura cu miez de flux foloseşte sârmă specială concepută pentru utilizarea cu sau fără gaz de protecţie. Dacă este pentru utilizarea fără gaz, este autoprotejată şi se poate folosi la lucrările prestate în aer liber.

Sudura cu băţ sau SMAW

Sudura cu băţ este ideală pentru reparaţiile rapide şi printre primele metode pe care un începător o învaţă. Este uşor de configurat şi, aşa cum sugerează şi numele, foloseşte un electrod de tip băţ. Prin urmare, nu este nevoie de un alimentator de sârmă. Această sudură este mai lentă decât cea MIG, dar foarte versatilă, mai ales dacă se lucrează cu metale ruginite sau murdare. Nu se recomandă, însă, pentru a suda tabla.

Sudura TIG sau cu gaz inert de wolfram

Este recomandată în special în industria auto şi în lucrările de de arhitectură, adică în lucrările în care sudură trebuie să arate cât mai bine. De asemenea, este ideală pentru a suda metale subţiri sau tabla şi a obţine un aspect perfect neted unde aproape că nu se vede lipitură. TIG este printre cele mai dificile tehnici de sudură.

Tensiunea de intrare

Există două opţiuni 110v sau 230v, ambele fiind disponibile în majoritatea caselor sau a unităţilor de reparaţii. În general, tensiunile de intrare mai mici sunt suficiente pentru sudură materialelor subţiri, în vreme ce tensiunile de intrare mari sunt necesare pentru sudura materialelor groase.

Majoritatea începătorilor pot opta pentru un aparat de sudură care le poate oferi ambele tensiuni. Astfel, ei pot mări tensiunea pe măsură ce învaţă şi devin mai încrezători, fără a fi condiţionaţi de achiziţionarea unui nou aparat.

Interfaţa cu utilizatorul

Un aparat de sudură cu o interfaţă intuitivă şi uşor de folosit este cea mai bună alegere, mai ales dacă eşti încăpător. Dacă nu te pricepi, poate fi dificil să alegi setările de sudare, aşa că este mai bine să cauţi un aparat care face acest lucru pentru tine, care îţi permite să selectezi procesul, grosimea şi timpul de material pe care îl vei suda, dar şi timpul de consumabil (electrod sau sârmă) folosit. Un aparat de sudură bun va şti automat la ce tensiune de intrare eşti conectat şi va face ajustările necesare. 

Materialele pe care le sudezi

Alegerea metodei de sudură şi a consumabilelor trebuie realizată în concordanţă cu tipul materialelor pe care le vei suda. De exemplu, dacă sudezi aluminiu cu metoda MIG vei obţine rezultate mai slabe decât dacă vei folosi un aparat de sudură cu bobină pentru alimentarea consumabilului.

Înainte de a achiziţiona un aparat de sudură, află care este cel mai potrivit pentru proiectul tău. Dacă ai de sudat materiale diferite, de la aluminiu până la oţel şi în grosimi diverse, alege un aparat pe care îl poţi seta pentru toate necesităţile.