„Manierismul ca stare” – expoziție de neratat la Muzeul de Artă Craiova

1203

O variantă de petrecere a timpului într-un mod plăcut o oferă, în această vară, Muzeul de Artă Craiova. Instituția de cultură găzduiește până la jumătatea lunii august expoziția „Manierismul ca stare”, ce include aproximativ 50 de lucrări de pictură, desen și obiect aparținând artistului Cătălin Bălescu, decupajul curatorial alăturând forme specifice ultimei perioade de creație unui eșantion de lucrări reprezentative pentru perioadele anterioare.

„Cătălin Bălescu pare să fi intuit că lucrările sale se vor așeza firesc în decorul eclectic al palatului craiovean, în care stilurile par să se amestece într-o împletire difuză de clasicism netemperat și neobaroc, tipică de altfel pentru arhitectura târzie practicată de arhitectul casei regale. Firescul evocat mai sus ne trimite însă la o altă dimensiune, mai profundă, care ține de raportul ambiguu al lui Cătălin Bălescu cu modernitatea însăși. El este modern într-un mod mai subtil, ascuns sub stratul baroc al studiilor pentru manierism. Continui să cred, de asemenea, că exercițiile sale picturale, mărginite la tabloul de șevalet, reiau metodic formule iluzioniste ale picturii monumentale baroce practicate în veacul al 17-lea.”, a precizat profesor universitar Ruxandra Demetrescu, din cadrul Universității Națioanle de Arte București.

Considerând manierismul, prin opțiunea pentru citatul cultural, prin abordarea fragmentară a unor forme cu un conținut definit în alte epoci și în alt context, drept o constantă a secolului XX, Cătălin Bălescu afirmă că tot ceea ce s-a structurat și este definit ca postmodernism, nu este, în esență, decât o nouă formă de manifestare ciclică a manierismului.

Cătălin Bălescu este profesor la Universitatea Națională de Arte București, Departamentul de pictură unde, din anul 2012, deține funcția de rector. În anul 2017 a obținut Premiul pentru pictură al Uniunii Artiștilor Plastici din România. A avut numeroase participări la expoziții internaționale, cele mai recente fiind: Memory and Dream- 6th, International Biennale Beijing, China (2015); Galeria Fundației Maimeri, Milano (2014); Trienala internațională de desen și gravură – ediția a III-a, Bangkok, Thailanda (2012).

Expoziția poate fi vizitată de marți până duminică în intervalul orar 10.00-17.00