Mesajul președintelui Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, cu prilejul Zilei Imnului Național al României

1327

„Participăm la o ceremonie cu o deosebită însemnătate, o manifestare a cărei emoție o trăim cu atât mai intens cu cât s-au împlinit, în 2018, două decenii de când Parlamentul României a decis, prin lege, ca ziua de 29 iulie să fie dedicată celebrării Imnului Național.

Acum 170 de ani, în zilele de efuziune ale Revoluției Pașoptiste, personalitățile marcante care își asumaseră responsabilitatea de a reașeza destinele românilor pe un nou făgaș au căutat un cântec care să cuprindă, în muzică și în versuri, crezul unei întregi națiuni.

Astfel s-a născut «Deșteaptă-te, române!», un imn al demnității și al libertății, dar și o chemare la luptă pentru dobândirea lor; un recurs mobilizator la istorie și la figurile strălucite care au modelat-o, dar și un apel către generația prezentului, amintindu-i sacrificiile prin care este datoare să continue onorantul parcurs.

A fost cântecul care ne-a însoțit apoi în toate ceasurile de mare încercare – în Războiul pentru Independență, în cele două Războaie Mondiale, în Revoluția din 1989. Intonat astăzi, ne reamintește că tot ceea ce avem, toate drepturile de care ne bucurăm au fost câștigate, nu primite, au fost dobândite cu un preț dureros.

În această zi de adâncă solemnitate, în care ne exprimăm respectul pentru unul dintre simbolurile naționale – imnul de stat al României – și, prin el, pentru unele dintre cele mai glorioase capitole ale istoriei noastre, permiteți-mi să adresez tuturor doljenilor calde urări de sănătate și fericire, alături de expresia deplinei considerații.“