Ministrul Muncii clarificări cu privire la salariile bugetarilor

1047

lovLia Olguța Vasilescu, Ministrul Muncii și Justiției Sociale a precizat că, prin noua lege a salarizării raportul între cel mai mic şi cel mai mare salariu în sistemul public este de 1 la 12. Anterior, a spus ea, raportul era de 1 la 15, însă în realitate era de 1 la 18.

Olguța Vasilescu a declarat că de la 1 iulie anul trecut salariile demitarilor au scăzut cu procente de până la 40%. „Preşedintelui i-a scăzut la 12.204 lei net, ca urmare a majorării salariului minim şi a scăderii impozitului, de la 1 ianuarie a avut o creştere, dar salariul net este în continuare mai mic decât cel anterior aplicării legii salarizării, respectiv 13.338 de lei net. El determină maximum în sistemul bugetar”, a explicat ministrul Muncii.

De asemenea, a precizat Vasilescu, scopul noii legi a salarizării a fost echilibrarea sistemului bugetar de salarizare, deoarece existau disfuncţionalităţi majore, în sensul că pentru aceleaşi funcţii şi atribuţii, funcţionarii din instituţiile statului aveau salarii diferite. ea a dat exemplul  unui consilier de ministru la Ministerul Muncii care avea un salariu brut de 6.700 lei, în vreme ce pentru aceeaşi funcţie la Ministerul Sănătăţii salariul brut era de 12.000 lei.

Ministrul Muncii a precizat că s-a făcut o confuzie între legea salarizării, adoptată în iunie 2017, cu aplicabilitate de la 1 iulie, şi modificările aduse Codului Fiscal privind contribuţiile.

Potrivit Olguţei Vasilescu, în ceea ce priveşte transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, întreg sistemul public beneficiază de o majorare de 25%, de la 1 ianuarie 2018, care acoperă procentul aferent contribuţiilor plătite de angajator, motiv pentru care nu există posibilitatea ca venitul net al vreunui angajat cu normă întreagă, din sistemul bugetar, să scadă, cu excepţia celor 3% care au suferit ajustările salariale amintite.

În acelaşi timp, angajaţilor cu normă parţială din sistemul bugetar li se aplică efectele OUG referitoare la plata contribuţiilor la nivelul salariului minim pe economie, ceea ce duce la diminuări de venituri, motiv pentru care ministerele de resort vor lua măsuri pentru a li se constitui o normă întreagă, a mai spus ea.

Jumătate din contractele din mediul privat, modificate

Ministrul Muncii a precizat că până în acest moment, aproape jumătate din contractele de muncă din mediul privat au fost modificate în Revisal şi că nu se aşteaptă la scăderi de salarii.

„În ceea ce priveşte mediul privat, menţionăm că MMJS a emis mai multe acte normative care să vină în sprijinul angajaţilor şi pentru a se evita situaţia ca patronii să profite de modificarea Codului Fiscal pentru a diminua salariile nete. În primul rând, s-a dat posibilitatea angajatorilor să facă modificări la contractele de muncă, până la data de 31 martie 2018. Până în acest moment, aproape jumătate din contracte au fost modificate în Revisal şi mai sunt 2 luni până la expirarea termenului, astfel încât presupunerea că, pentru restul de 50% vor scădea salariile, este fără fundament”, a declarat Vasilescu.

Ea a mai susţinut faptul că, prin OUG 82/2017, s-a trasat angajatorilor ca şi obligaţie să înceapă negocierea contractelor individuale, astfel încât angajaţii să fie siguri că se operează transferul contribuţiilor, aceştia din urmă putând să opteze, acolo unde nu există sindicat, pentru reprezentarea la orice federaţie de ramură, în cadrul negocierilor.

„Menţionăm că angajatorii nu trebuie să suporte cheltuieli în plus, dacă fac acest transfer, faţă de cât plăteau anul trecut prin cheltuiala totală a angajatorului, deci nu au niciun motiv să umble la salariul net al angajatului, altul decât a vrea să obţină un profit mai mare. Mai mult, ca să fim siguri că nu vor exista derapaje, Guvernul a semnat un protocol de colaborare cu CNSLR Frăţia, cea mai mare confederaţie sindicală prin care s-a stabilit că, la nivelul fiecărui judeţ, se constituie echipe mixte, formate din reprezentaţi ai structurilor teritoriale ale Guvernului, cum ar fi inspectorate teritoriale de muncă (ITM) şi ai sindicatelor care au rolul să anunţe, în timp util, care sunt firmele care profită de modificările Codului Fiscal în defavoarea angajatului, astfel încât ITM-urile să efectueze controale”, susţine Olguţa Vasilescu.

Ministrul a mai precizat faptul că dacă patronul doreşte scăderea cheltuielilor cu salarizarea o putea face şi anul trecut şi o poate face şi acum, „pentru că nu avem o economie centralizată, iar puterea de intervenţie a statului se limitează doar la salariul minim pe economie. Ca o concluzie, strict din cauza transferului contribuţiilor, salariile nu pot scădea”, a conchis ministrul Muncii.