COMUNICAT DE PRESĂ
Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a participat, joi, la deschiderea celei de-a XXVI-a ediții a Conferinței Internaționale „Muzeul și Cercetarea Științifică“, prilej cu care a evidențiat demersurile derulate în direcția îmbunătățirii infrastructurii culturale, prin investiții semnificative realizate cu fonduri proprii sau prin proiecte europene cu finanțare nerambursabilă.
Evenimentul, găzduit la sediul Palatului Administrativ, la care au fost prezenți 70 de participanți din țară și din afara granițelor, a fost organizat de Secția de Științele Naturii a Muzeului Olteniei Craiova (MOC).
„Desfășurarea Conferinței internaționale «Muzeul și cercetarea științifică» reprezintă o onoare atât pentru instituția noastră, cât și pentru municipiul Craiova și județul Dolj. Mă bucur că nume sonore din lumea universitară, dar și muzeografi și cercetători importanți vin să ne cunoască aici, la noi acasă. Trebuie să știți că Doljul este unul dintre cele mai mari și frumoase județe din România, iar Consiliul Județean, de-a lungul timpului, și-a îndreptat întreaga atenție către investițiile în domeniul culturii. Sunt convins că, în perioada petrecută la Craiova, veți remarca instituțiile cu totul deosebite din această sferă.
În ceea ce privește Muzeul Olteniei, am început demersurile noastre într-un moment în care clădirea în care funcționează Secția de Istorie – Arheologie era degradată, fiind necesare intervenții ample de reabilitare și consolidare, pentru care am apelat la fondurile europene, implementând în acest sens un proiect în valoare totală de aproape 6 milioane de euro. Am continuat cu amenajarea expoziției de bază, dar și cu finanțări semnificative pentru Secția de Științele Naturii și Secția de Etnografie.
În paralel, am inițiat un proiect de restaurare a Palatului «Jean Mihail», cel mai frumos edificiu din sudul României, în care funcționează Muzeul de Artă, o instituție emblematică, în care veți putea vedea lucrări ale unor artiști importanți, inclusiv șase opere valoroase ale lui Constantin Brâncuși. Lângă această bijuterie arhitectonică ridicăm un muzeu nou, dedicat marelui sculptor, printr-o investiție de 7 milioane de euro.
Inițiativele noastre în domeniul culturii nu se opresc aici și vreau să vă spun că, într-un demers unic la nivel național, am decis ca la Craiova, prin Biblioteca Județeană «Alexandru și Aristia Aman», să înființăm un muzeu al cărții și al exilului românesc, al cărui patrimoniu scris va fi constituit din prețioasele donații făcute de români care au trăit și au creat în afara granițelor, dar și din cele ale academicienilor Dinu Giurescu și Dan Berindei sau cea a doamnei Ileana Vulpescu. Consiliul Județean a investit sume considerabile în această direcție și cred că se va găsi cu dificultate o altă instituție care să fi alocat atât de mult și care să înființeze muzee noi.
Preocupările noastre, ale administrației, se concentrează și asupra protejării mediului, sens în care CJ Dolj a preluat în administrare cinci arii protejate, cu o suprafață totală de peste 70.000 de hectare, un areal semnificativ, în care se găsește un impresionant tezaur natural, prin floră și faună. Vă spun «bun venit» și vă mulțumesc pentru prezența dumneavoastră la Craiova, un oraș minunat, aflat în plină dezvoltare, de care vă îndemn să vă bucurați, fiind sigur că vă va convinge să ne vizitați și în viitor!”, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.
BIROUL DE PRESĂ