Muzeul Olteniei îi invită pe copii la o vacanță activă – la Ateliere de meșteșuguri tradiționale

957

Muzeul Olteniei Craiova, Secția de Etnografie – Casa Băniei, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Dolj, invită copiii cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani, în perioada vacanței de vară, la o fascinantă călătorie în lumea meșteșugurilor românești, prin organizarea de “Ateliere de meşteşuguri tradiţionale”. Cei mici pot deveni, în joacă … adevărați meșteri populari!
Începând cu data de 25 iunie până pe 9 septembrie 2018, participând la cursurile atelierelor de vară de la Casa Băniei, cei mici vor fi implicați în activităţi de cunoaştere și deprindere a unor meșteșuguri tradiționale românești, prin însuşirea şi experimentarea practicilor utilizate de către meșterii care încă păstrează tainele ocupațiilor tradiționale din lumea satului oltenesc.
Adresându-se în special publicului tânăr, instituţia muzeală dorește să realizeze o revigorare a meșteșugurilor tradiționale, prin asigurarea unei educaţii permanente pe segmentul cunoaşterii şi recuperării tradiţiilor, creaţiei populare, inspirate din meşteşugurile tradiţionale din zona Olteniei.
Anul acesta, Muzeul Olteniei – Secția de Etnografie va găzdui 4 module speciale care vor avea loc săptămânal, în incinta spațiului interactiv de la Casa Băniei, din str. Matei Basarab nr. 16, și vor avea următoarea succesiune:
– Luni (09.00-11.00) și miercuri (11.30-13.30), Atelier de sculptură lemn,
coordonator: prof. Ionuț Smarandache;
– Marți (9.00-11.00) și miercuri (9.00-11.00), Atelier de iconărit și pictură sticlă, coordonator: prof. Cătălin Ostroveanu;
– Joi (11.30-13.30), Atelier de bijuterii hand-made, coordonator: prof. Costinela Iacob;
– Duminică (12.00-14.00), Atelier de pictură lemn, coordonator: artist plastic Doru Dragomir.
La atelierele interactive menționate, pot să participe preșcolari, școlari și liceeni, însă, funcţie de specificităţile tehnicilor utilizate, este recomandabilă încadrarea în următoarele clase de vârste: iconărit lemn (7-16 ani), iconărit și pictură pe sticlă (7-16 ani), sculptură în lemn (8-16 ani) şi bijuterii (7-14 ani).
Debutul atelierelor de vară, îl va marca modulul “sculptură lemn”, în cadrul căruia, participanții sunt invitați să înțeleagă taina esențelor lemnului, date uimitoare despre structura acestuia, tipuri de copaci și sunetul acestora. Participând la o serie de activități interactive de documentare și chiar de tipul treasure-hunt, beneficiarii cursului vor identifica obiecte și sculpturi din lemn din colecțiile muzeului, expuse din cadrul discursului muzeotehnic expozițional al Casei Băniei.
Atelierul este unul orientat pentru a învăța primii pași în modelarea lemnului dar și spre performanță pentru tinerii ce își doresc acest lucru în domeniul artistic menționat, context în care precizăm că, în cei 5 ani, de când s-a înființat acest atelier, cursanții au obținut premii importante la Olimpiada Meșteșuguri Artistice Tradiționale: faza județeană – 8 premii I, 4 premii II, 2 premii III – toate la categoriile, Sculptură în lemn, Sculptură icoană de vatră și Prelucrarea artistică a lemnului, faza națională (Sibiu) – 6 premii I, 3 premii II, 3 premii III și 2 mențiuni.
Preluate de la importanți meșteri populari ai zonei Olteniei, tehnicile de prelucrare a lemnului sunt cele autentice, perpetuate de secole în satul românesc, accentul fiind pus pe realizarea de icoane de vatră, pe care Muzeul Olteniei și-a propus să le promoveze ca pe o valoare de patrimoniu a zonei noastre. Aceasta își are originea în sudul Romaniei, în special în Oltenia de sub munte, caracteristica ei principală fiind simplitatea detaliului, astfel că trăsăturile feţei şi ale corpului sunt esențializate uneori până la contur.
Poziţionată pe peretele de lângă vatra focului sau pe hornul ce continua vatra, icoana de vatră avea rolul de a stopa spiritele rele să pătrundă în casă, iar în unele zone, avea darul de a apăra casa de trăsnet, dar mai ales de zmeu sau balaur, care se credea că numai pe horn poate pătrunde.
Copiii realizează aceste icoane cu plăcere, folosind dăltițe profesionale, rezultatul fiind remarcabil, toți fiind surprinși la final de estetica și simplitatea deosebită a obiectului finit ce va fi sculptat cu modele geometrice de bază ce pot fi aplicate și pe alte obiecte tradiționale precum: linguri de lemn, cutii de bijuterii, obiecte de mobilier sau decorative (oglindă de mână, rame foto, cuiere, suporturi utilizate în bucătărie, scăunele, cutii de șervețele),
Astfel copiii și tinerii ce frecventează cursul de sculptură în lemn rămân peste ani cu obiecte extraordinare ca valoare și estetică, realizate de propria mână, dezvoltând totodată abilități creative deosebite.
Cei dornici să facă o incursiune în lumea bijuteriilor tradiționale românești, vor căpăta noțiuni de bază despre ceea ce se numește „arta mărgelitului”, la Atelierul de bijuterii hand-made, unde vor afla ce fire colorate, mărgele, cioburi, paiete, nasturi, pene, flori, panglici sunt folosite în zona Olteniei, în ce constă ocrotirea ritualică prin bijuterii, cum se face ea și după ce criterii. Confecționate creativ, pe o paletă cromatică variată, bijuteriile tradiționale sunt purtate la gât, pe piept, pe cap, la mână, la talie, și îmbogățesc considerabil portul popular oltenesc.
Puteți afla mai multe detalii despre “Atelierele de meşteşuguri tradiţionale și îndeletniciri meşteşugăreşti”, accesând pagina de facebook a Muzeului Olteniei: www.facebook.com/muzeulolteniei, iar dacă sunteți interesați să vă rezervați un loc, o puteți face trimițând un email pe adresa muzeulolteniei@yahoo.com sau sunând la telefonul 0351444030. Programările se fac în ordinea înscrierii, în limita a 20 locuri/modul. Menționăm că participarea la ateliere este gratuită, iar materialele necesare derulării atelierele sunt asigurate de către Muzeul Olteniei Craiova.