Paradoxul unui decan sau cum avocatul Săuleanu îi apără pe procurori

3167

În județul Dolj, așa cum se întâmplă, probabil, și în alte colțuri ale României, trăim un paradox.

Paradoxul unui decan al Baroului Dolj, avocatul care a trecut de la apărarea victimei, la susținerea instituțiilor de forță, care a participat la manifestările #rezist, unde se striga ”DNA să vină să vă ia” spre stupoarea clientilor care isi vedeau avocatul la astfel de acțiuni.

Un lider al avocaților doljeni care nu condamnă în nici un fel Protocoalele de colaborare ale SRI cu DNA, cu Parcheteul General, cu CSM, cu ICCJ, etc., protocoale ilegale, neconstituționale, și care e posibil, ca în anumite cauze, să fi fost chiar împotriva unor clienți reprezentați de domnia sa sau de casa de avocatură a domniei sale.

Din calitatea de decan al Baroul Dolj, entitate neutră politic, Lucian Bernard Săuleanu se alătură, încă odată, corului de bocitoare haștagisto-rezistente care condamnă propunerea ministrului Justiției, Tudorel Toader de revocare a procurorului general al României, Augustin Lazăr, identificând, nu stiu cum, un ”grup de politicieni corupți” care conduce această acțiune.

De regulă, avocatul apară ”corupții” până la proba contrară, prezumția de nevinovăție, principiu de bază în justiție.

Lucian Bernard Săuleanu îi ia la grup și îi condamnă fără o judecată în prealabil, fără măcar o identificare individuală. Șabloane arhicunoscute ale #rezist.

Poate Lucian Bernard Săuleanu respectă Protocolul semnat de Uniunea Națională a Barourilor din România cu Parchetul General și cu ICCJ la 14 iulie 2011 și vrea să credem că trecerea unui decan al Baroului de avocați Dolj de partea procurorilor nu este ciudată, ci normală, și nici  nu încalcă principiile și regulamentul de funcționare ale acestei entități?

Chiar nu îl interesează faptul că în baza unor protocoale și acte secrete au fost acuzate persoane, poate și avocați iar procurorul general a semnat el însuși un astfel de Protocol?

Știm că Lucian Bernard Săuleanu are ambiții politice și că a fost membru PMP și PNL.

Dar în calitatea de decan al Baroului Dolj ar trebui să se îngrijească măcar de aparențe, dacă nu de substanță, pentru că patimile și opinile sale politice implică, fără doar și poate, și Baroul Dolj.

Și ca paradoxul să fie complet, Baroul Dolj, zilele acestea, își apără un coleg avocat abuzat de instituțiile de forță, și de procurori cred.

Citeam pe un site de specialitate următoarele rânduri:

”Avocatul, in exercitarea profesiei sale, trebuie sa respecte principiile si regulile fundamentale prevazute in Statutul profesiei de avocat: principiul legalitatii, principiul libertatii, principiul independentei, principiul autonomiei si descentralizarii, precum si principiul pastrarii secretului profesional.

Avocatul este indispensabil justitiei si justitiabililor si are sarcina de a promova si apara drepturile, libertatile si interesele legitime ale persoanelor”.