Circul lui nea Nicu continua. În loc să facă pancarte, mai bine ar învăța să citească bugetul orașului. Pentru că multe dintre amendamentele vânturate de consilierii liberali erau deja incluse în bugetul Craiovei pe anul 2024, unele fiind și prezentate public cu diferite ocazii.
Dar așa este când nu ai nicio tangență cu administrația locală și doar comentezi de pe margine sau te faci că nu auzi. Așa cum s-a întâmplat și luni, în cadrul ședinței de Consiliu Local, când primarul Lia Olguța Vasilescu a explicat, încă o dată, punct cu punct, cum stau lucrurile cu amendamentele propuse de consilierii liberali.
Consilierii liberali ar trebui să știe – măcar din presă, dacă nu după studierea bugetului local – că există două acorduri cadru pentru reparații străzi și pentru investiții, prin care autoritățile locale pot asfalta absolut toate străzile din Craiova. Bineînțeles, după ce se îndeplinesc două minime condiții obligatorii pentru străzile respective, adică să aibă utilitățile introduse și să fie în proprietatea municipiului. Și că nu se pot bugeta separat anumite străzi, după cum dorește unul sau altul.
Dar și acest aspect le-a fost explicat consilierilor liberali, din nou, de către primarul Craiovei, în cadrul ședinței de Consiliu Local:
“Eu cred că toată lumea înțelege ce înseamnă dubla finanțare și înțelege că este penal. Sub nicio formă nu putem să venim în buget și să spunem că alocăm pentru strada X, Y și Z, atâta timp cât municipalitatea are un accord cadru de investiții care este la metru pătrat și care prevede că toate străzile din Craiova se fac. Ar însemna să venim peste acest accord cadru pentru toate străzile și să nominalizăm cu o dublă finanțare alte câteva străzi…. În plus, nu putem să finanțăm o stradă pe care nu o avem în proprietatea primăriei, cum e strada Cantonului, care aparține de CFR… ”
De altfel, singurul domeniu pe care PNL Craiova pare că îl stăpânește este acela de a scrie pancarte. Altfel ar avea măcar o idee despre ce înseamnă procedurile de achiziție publică și care sunt pașii prin care se pot implementa proiectele importante. Cum este cazul și parcărilor supraetajate, la care s-a lucrat deja partea de documentație și urmează finalizarea acestora.
“În urma dezbaterii publice pe buget, vom lua în calcul și o altă variantă pe care o folosesc Timișoara și Brașovul și anume asocierea în parteneriat public – privat, ca aceste construcții să se facă de firmele private, doar să vină Primăria și să dea concesiunea pe terenuri. Se întâmplă mai repede, ei neavând problema aceasta cu licitațiile și cu întârzierile, pe care o avem noi”, a precizat primarul Craiovei, în cadrul ședinței de Consiliu Local.
Pentru unii, se pare că s-a dat deja startul campaniei electorale. Că o altă explicație pentru dorința extraordinară de a te băga în seamă chiar și când nu ai habar despre ce vorbești nu poate să existe. Altfel, ce motiv să existe pentru ca un consilier local să depună un amendament la bugetul local privind înființarea unei secții ATI la Spitalul de Neurologie, din moment ce acest aspect nu ține de autoritatea locală, ci de Ministerului Sănătății?
Consilierii liberali craioveni ar putea, totuși, să-și găsească menirea. Folosindu-și inclusiv celebrele pancarte. Să meargă cu ele la ministrul de finanțe, ca să obțină buget măcar pentru un pasaj suprateran dintre cele solicitate prin amendamente, dacă o finanțare este așa simplu de găsit, mai ales când Uniunea Europeană nu mai acordă bani pentru acest tip de proiecte. Că primarul de acum a reușit să aducă bani pentru pasajul Gârlești. Cum a reușit să facă și primul spital construit de la zero, după Revoluție, să atragă cel mai mare proiect din Uniunea Europeană pentru canalizare sau să dezvolte infrastructura sportivă a Craiovei cu proiecte precum stadionul de fotbal – votat al patrulea din lume ca originalitate sau arena de atletism, cea mai mare din țară dedicată strict competițiilor de atletism.