Poluare pe râurile Jiu și Amaradia! Echipele ABA Jiu și ISU Dolj intervin în continuare

1000

Echipe ale Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Jiu, sprijinite de pompierii ISU Dolj, intervin pentru a neutraliza o pată de poluare de circa 8 kilometri care afectează Jiul și râul Amaradia, apărută din cauza unei avarii produse aseară la un colector de transport ţiţei, care aparţine OMV Petrom Asset II Oltenia, judeţul Dolj.

Potrivit comunicatului ABA Jiu, în data de 28.05.2018 a avut loc  avaria colectorului Ø 6 transport ţitei apă sărată Brădeşti – Gherceşti ce aparţine OMV PETROM  ASSET II Oltenia, judeţul Dolj, dispeceratul A.B.A. Jiu fiind informat la ora 20.40.

Avaria s-a produs la ora 19.30 din datele furnizate de reprezentanţii OMV PETROM, aceştia intervenind prin sistarea pompării şi instalarea de baraje absorbante pe râul Amaradia, afluent de stânga al râului Jiu, în  zona localităţii Albeşti.            Administraţia Bazinală de  Apă Jiu intervine încă de seara trecută, de la orele 21.30, cu 4 camionete încărcate cu spilsorb, 2 formaţii de intervenţie Rapidă (Craiova şi Scaieşti) alcatuite din 20 de persoane, una aflându-se  la confluenţa râului Amaradia cu râul Jiu, iar cealaltă  la 3-4 km pe râul Jiu, la podul din localitatea Cernele. I.S.U. Oltenia  a intervenit cu 2 maşini de pompieri şi o autoutilitară dotată cu proiector şi generator.

În această dimineaţă, la ora 6.00, situaţia pe teren se prezenta astfel:

  • Pe râul Amaradia, începând de la locul avariei – comuna Albeşti, până la confluenţa cu râul Jiu mai sunt irizaţii de produs petrolier, atât în apă, cât şi pe vegetaţia situată pe ambele maluri;
  • Pe sectorul de curs Jiu situat aval confluenţă cu râul Amaradia, până în zona podului rutier de pe DN Craiova – Breasta, zona pod Breasta, cca 7 km se observă irizaţii şi pete discontinue de produs petrolier, curentul apei dirijându-le spre malul stâng. Aici A.B.A Jiu a intervenit noaptea trecută cu 1500 kg spilsorb.
  • La ora 4 a.m., când unda poluantă a ajuns în zona podului de la Podari, aval cca 5 km de podul de la Breasta s-a intervenit de către Formaţia A.B.A. Jiu cu 80 de saci cu spilsorb.
  • În prezent A.B.A. Jiu intervene la următorul pod situat pe Jiu în zona localităţii Valea Stanciului la cca. 50 km de podul de la Podari. Sunt întinse baraje absorbante şi se va inteveni şi cu spilsorb.