Președintele CJ Dolj, Cosmin Vasile la dezbateri cu primarii și reprezentanții ADI EcoDolj pe problemele colectării deșeurilor

0
374
Președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, a demarat o serie de întâlniri cu primarii din județ, pentru identificarea problemelor cu care aceștia se confruntă în privința colectării deșeurilor, dar și a soluțiilor. O primă întâlnire a avut loc astăzi, la Consiliul Județean, iar discuțiile continuă și în zilele următoare.
O dezbatere constructivă cu o parte dintre primarii din Dolj, dar și cu reprezentanții Asociației de Dezvoltare Intercomunitară EcoDolj și ai Prefecturii Dolj, a avut loc în această dimineață, cu scopul soluționării problemelor pe care cetățenii și administrațiile locale le întâmpină în privința colectării deșeurilor.
Am pus în discuție o serie de măsuri care să ducă la creșterea capacității de colectare și diminuarea presiunii financiare pentru bugetele unităților administrativ-teritoriale. În principal, se dorește crearea unui sistem hibrid de taxare, taxă + tarif suplimentar pentru persoanele fizice care depășesc cantitatea de deșeuri cuprinsă în taxa de bază. Conex acestei solicitări, se impune dotarea fiecărei mașini de colectare cu sistem de cântărire și soft, pentru stabilirea sumei de plată pentru fiecare persoană fizică în parte.
Am hotărât să preluăm aceste solicitări și să înaintăm o cerere către Ministerul Fondurilor Europene, pentru a obține acordul de modificare a contractului de implementare a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor, printr-un sistem mixt taxă-tarif.
În plus, a fost solicitată și construirea unei gropi de gunoi care să deservească exclusiv comunele doljene, pentru a avea astfel un nivel de taxare echitabil și realist comunităților din rural și urban mic . În acest sens, vom trimite o adresă semnată de către primari, de către Consiliul Județean Dolj, dar și de către reprezentanții Guvernului în teritoriu, către Agenția Națională pentru Protecția Mediului, pentru a obține acordul necesar de construire a acestui depozit de deșeuri al județului.
Mâine vor continua aceste dezbateri și cu restul primarilor din Dolj, a precizat Cosmin Vasile, președintele CJ Dolj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.