Primul caz de pestă porcină confirmat de ANSVSA în Dolj! Autoritățile sunt în alertă

906

Primul caz de pestă porcină a fost confirmat, astăzi, în Dolj, într-o gospodărie din comuna Secu. Autoritățile sunt în alertă și supraveghează zona.

,,În data de 30.10.2018 Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat apariţia virusului pestei porcine africane la un porc, dintr-o gospodărie din comuna Secu, satul Comănicea, judeţul Dolj. Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor din judeţul Dolj s-a întrunit în această dimineaţă, pentru a adopta planul de măsuri privind controlul şi combaterea acestei boli. Gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport, precum şi dezinfecţia exploataţiei”, a anunţat Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului, s-a stabilit o zonă de protecţie pe o rază de trei kilometri şi o zonă de supraveghere, pe o rază de zece kilometri în jurul focarului. ”Până la acest moment, nu au mai fost notificate alte cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate în gospodării sau în exploataţii de tip comercial, de pe raza judeţului. ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorităţi, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei”, se mai arată în document. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat la medicului veterinar, DSVSA judeţene sau autorităţilor locale. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Până joi, numărul focarelor de pestă porcină africană era de 1.042, prezenţa virsului fiind confirmată în 266 de localităţi din 15 judeţe, în timp ce la mistreţi s-au înregistrat 136 de cazuri. Au fost despăgubiţi peste 7.700 de proprietari, valoarea totală a plăţilor depăşind 99 de milioane de lei.