S-au semnat contractele pentru lucrările de modernizare a DJ 552 Craiova – Cetate

1193

Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a semnat contractele de executare a lucrărilor de modernizare a celor 2 tronsoane ale drumului județean 552 Craiova – Cetate, în cadrul unui proiect cu finanțare europeană în valoare totală de 49,6 milioane de euro, derulat prin intermediul Programului Operațional Regional 2014 – 2020.  

Potrivit președintelui CJ Dolj, Ion Prioteasa, demersul presupune o contribuție financiară considerabilă din partea instituției, contribuție care se ridică la peste 14 milioane de euro și este susținută dintr-un credit contractat în acest sens.

„Am ajuns, iată, în momentul în care putem face un anunț cu totul extraordinar, despre o inițiativă a Consiliului Județean Dolj care s-a aflat mereu la vârful listei noastre de priorități, însă în care – și îmi pare rău că trebuie să o spun – mulți încetaseră să creadă. Licitația publică organizată pentru atribuirea lucrărilor de modernizare a celor 2 loturi în care a fost împărțit drumul județean 552 Craiova – Cetate a fost finalizată și, mai mult, nu s-a înregistrat nicio contestație în termenul legal, astfel că în cursul acestei săptămâni a fost posibilă semnarea contractelor cu cele două asocieri de firme declarate câștigătoare“, a precizat Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj.

Craiova – Cetate este al treilea drum județean ca lungime, cu peste 67 de kilometri, și unul intens circulat, mai ales că la capetele sale se află municipiul Craiova și fluviul Dunărea. Sunt, în total, 8 localități pe care DJ 552 le conectează în mod direct, cărora li se adaugă alte cel puțin 5 comune care beneficiază în mod indirect de acces la el, astfel că investiția vine în sprijinul unui areal cu aproape 340.000 de locuitori, susținând întreaga economie doljeană.

“Vreau să îi felicit încă o dată și să le mulțumesc colegilor noștri care s-au implicat întru totul pentru a asigura succesul acestui demers, printr-o mobilizare exemplară, cu atât mai mult cu cât a fost și încă trăim o perioadă marcată de criza epidemiologică. Le adresez totodată mulțumiri partenerilor noștri – echipei și conducerii Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, dar și primarilor din localitățile cu care colaborăm în acest proiect“, a adăugat  președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.  

Vicepreședintele CJ Dolj Cosmin Vasile a evidențiat volumul remarcabil de activități pe care le-a presupus derularea proiectului cu finanțare europeană pentru modernizarea DJ 552 Craiova – Cetate până la stadiul actual.

„Printr-un efort conjugat ale cărui dimensiuni sunt greu de perceput din exterior, s-a depășit cu bine un prag major în implementarea demersului nostru și, din acest moment, intrăm în etapa sa finală, totodată și cea mai vizibilă dintre ele: executarea propriu-zisă a lucrărilor de modernizare a drumului 552 Craiova – Cetate. Am încheiat faza procedurii de atribuire în condiții optime, realizând și o economie de 3,6 milioane de euro – aspect deosebit de important, pentru că înseamnă reducerea cheltuielilor din bugetul propriu al Consiliului Județean.

Așa cum spuneam, derularea lucrărilor reprezintă componenta cea mai consistentă a proiectului, însă, raportându-ne la volumul de muncă, poate fi considerată doar un «vârf al aisbergului». Această inițiativă ar fi fost una dificilă și dacă ea s-ar fi rezumat la o asfaltare pe o distanță de 67,5 kilometri. Or, în cazul DJ 552, vorbim despre mult mai mult decât un simplu covor asfaltic, vorbim despre o modernizare realizată cu fonduri europene și în deplin acord cu rigorile europene în materie de infrastructură și de siguranță rutieră. Vorbim despre refacerea carosabilului între Craiova și Cetate, dar și despre trotuare și piste pentru biciclete care măsoară, fiecare dintre ele, peste 21 de kilometri, despre 14 stații de autobuz cu refugiu și adăpost pentru călători, care vor fi amenajate, despre 10 treceri pentru pietoni cu sisteme moderne de avertizare și siguranță, despre modernizarea a 7 parcări, a 9 poduri și a 31 de podețe.

Toată această complexitate s-a reflectat, implicit, și în toți pașii parcurși până acum, în elaborarea documentațiilor și în organizarea licitației. Spre exemplu, contractul de finanțare prin Programul Operațional Regional numără aproape 3.600 de pagini, iar cele două contracte de lucrări și anexele acestora – între 2.100 și 2.600. Ea se va reflecta, în egală măsură, și în derularea lucrărilor de modernizare, însă avem convingerea că vom răspunde cu succes eventualelor provocări apărute pe parcurs și că vom reuși să redăm județului Dolj această arteră rutieră atât de necesară, adusă la standarde europene, într-un timp cât mai scurt“, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Dolj Cosmin Vasile.

Contractul de executare a lucrărilor pentru lotul I (tronsonul cuprins între km 4+200 și km 31+850 din DJ 552) a fost atribuit asocierii formate din SC Domarcons SRL și SC Erpia SA, la o valoare de 99.988.882,75 lei, inclusiv TVA. În cazul lotului II (tronsonul cuprins între km 31+850 și km 71+771), câștigătoare a fost desemnată asocierea Strade Bauunternehmung SRL – SC Condor Păduraru SRL – Hydrostroy AD, cu o ofertă de 99.382.303,21 lei, inclusiv TVA. Termenul prevăzut pentru realizarea lucrărilor este de 14 luni.

 Proiectul ,,Modernizarea DJ 552 Craiova – Mofleni – Bucovăț – Terpezița – Sălcuța – Vîrtop – Caraula – Cetate, km 4+200 – 71+771“ este finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, având o valoare totală de 234.692.016,98 lei (echivalentul a 49,6 milioane de euro).